Nyheter

Fruset vatten på Mars

NYHETER

Mars Express har hittat is på sydpolen

På fredagen kom nyheten forskarna hoppats på:

Mars Express har hittat fruset vatten på Mars sydpol.

Samtidigt kom nya, detaljerade bilder från den mytomspunna planeten.

Den europeiska satelliten Mars Express som är i omloppsbana runt den röda planeten har upptäckt fruset vatten på Mars sydpol. Vid lunchtid på fredagen höll den europeiska rymdstyrelsen, Esa, presskonferens om upptäckten.

Nordpolen är den största av de två polerna och där har forskarna tidigare konstaterat att det finns fruset vatten.

Isen är vatten och koldioxid

Det är en så kallad spektrometer, som analyserar synligt och infrarött ljus från solen reflekterat i Marsytan, som har upptäckt väte i ishättan. Väte i förening med syre bildar vatten, skriver TT. Isen består också av frusen koldioxid.

Redan i mars 2002 fick Nasas Odyssey indikationer på att det fanns stora mängder fruset vatten på sydpolen. Mars Express bilder blev bekräftelsen Nasa väntat på.

Vatten i flytande form är en av förutsättningarna för att föda och upprätthålla liv. Därför har forskarna stora förhoppningar om att även hitta bevis för att det funnits liv på den röda planeten.

Nya detaljerade bilder

Esa blev fullkomligen överösta med information på fredagen i och med att man också fick en stor mängd nya, detaljerade bilder med mycket hög upplösning.

Bilderna visar något som liknar sediment på botten i floder som skurit genom Mars dalgångar och dammoln som svävar över kraterkanter, rapporterar BBC News.

Samtidigt som Esa triumferade kämpade Nasa med att återfå kontakten med sin Marsrobot Spirit som tystnat efter en lovande inledning på Mars yta. Tidigt på fredagsmorgonen ska man haft en kort kontakt med Spirit.

Roboten Beagle 2 som släpptes ner av Mars Express anses ha gått förlorad.

Malin Ekmark

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter