"Juttans" svarta hål slukar SVT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu tvingas företaget ta lån för att kunna sända

SVT-chefen Christina Jutterström storsatsar på ny teknik för hundratals miljoner.

SVT-ledningens förhoppningar är att den nya tekniken ska spara mellan 100 och 150 miljoner kronor om året.

Det ska räcka till att både rädda kvalitetsprogram och för-dubbla antalet egenproducerade sändningstimmar, är det tänkt.

Men ekonomin är fylld av svarta hål, som bara går att täta genom nedskärningar på andra områden.

Här är de tre viktigaste skälen till att allt fler nu talar om "Jutterströms svarta hål""

Sveriges Television sänder i dag på kredit.

Med en skuld på 1,2 miljarder fruktar nu SVT en ännu hårdare smäll för programutbudet och personalen.

HOPPAS PÅ TEKNIKEN SVT:s vd Christina Jutterström räknar med att den nya tekniken ska rädda resurser till kvalitetsprogram och fördubbla antalet egenproducerade sändningstimmar. Problemet är att teknikskiftet slukar stora pengar - innan den gör tv-produktionen billigare.
Foto: PRESSENS BILD, Grafik: PAUL WALLANDER
HOPPAS PÅ TEKNIKEN SVT:s vd Christina Jutterström räknar med att den nya tekniken ska rädda resurser till kvalitetsprogram och fördubbla antalet egenproducerade sändningstimmar. Problemet är att teknikskiftet slukar stora pengar - innan den gör tv-produktionen billigare.

2008 släcks de analoga tv-sändningarna ner och ersätts med digitalsändningar. Fram till dess tvingas SVT skicka ut programmen både analogt och digitalt.

- Det handlar om en kostnad på 500 miljoner kronor om året. Kostnadsmässigt är det en kvarnsten, säger Jan-Olof Gurinder, vd-rådgivare och förhandlare på SVT.

Licensavgifterna räcker inte alls för att täcka distributionskostnaderna. I dag är skulden 640 miljoner kronor.

När det analoga nätet läggs ner 2008 förväntas skulden vara över 1,2 miljarder kronor på SVT- kontona hos Riksgäldskontoret. Skuldräntan ligger på 2,8 procent.

Digitalt billigare

Eftersom kostnaden för att sända ut tv digitalt är mycket mindre än för att sända analogt väntas SVT på några få år kunna betala av skulden.

Enligt uppgift betalar SVT cirka 400 miljoner kronor om året till det statliga distributionsbolaget Teracom för att sända analogt. Kostnaden för att sända digitalt är betydligt lägre.

- I alla fall under 100 miljoner, säger Göran Arvedahl, Teracoms vice vd.

Därmed kan ungefär 300 miljoner årligen frigöras för att betala av skulden till Riksgälden utan att tv-tittarnas avgift ska behöva chockhöjas eller programbudgeten skäras ner.

"Ett dråpslag"

SVT fruktar att företaget ensamt kommer att få bära kostnaden på 1,2 miljarder för omställningen till digitalsändningar.

Det vore ett dråpslag, menar SVT:s ekonomidirektör Fredrik Gren:

- Vi är oroliga. Det vore förödande och skulle antagligen leda till ännu mer omfattande besparingar än i dag både för programutbudet och personellt, säger han.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Joachim Kerpner

Publicerad: