Fängelset slog inte larm om fångtransport

NYHETER

Ännu inga spår efter fången från Norrtäljeanstalten

När fången skulle transporteras till Norrtälje sjukhus informerade personalen inte polisen. Nu kan det bli aktuellt med disciplinåtgärder.

Den 28-åriga mannen som fritogs på söndagen är fortfarande på fri fot.

Fängelsepersonalen bröt mot gängse rutiner när den inte informerade polisen om att en fånge skulle transporteras till Norrtälje sjukhus. Trots att det uttryckligen står i anstaltens anvisningar att man ska göra det, kontaktade fångvaktarna inte polisen inför transporten. Mathias Karlsson, säkerhetsinspektör på Norrtäljeanstalten, kan inte nu svara på varför det blev så.

– Det är olyckligt att det inte blev gjort. Vi startar en internutredning i dag. Den får visa vad som har gått fel, säger Mathias Karlsson till TT.

Personalen som arbetade vid rymningstillfället ska förhöras och en rapport ska sedan lämnas över till Kriminalvårdsstyrelsen som fattar beslut om eventuella disciplinära åtgärder.

Flyktbilen hittades

Polisen har ännu inget spår efter den 28-årige intern som fritogs vid ett sjukhusbesök i Norrtälje på söndagen.

Under natten till måndagen hittades flyktbilen, men polisen vet inte var mannen, eller hans medhjälpare, befinner sig.

– De kan vara långt borta, eller ligga lågt någonstans, säger chefen för kriminalavdelningen, Marie Lundberg till aftonbladet.se.

Magsmärtor

Larmet kom klockan 10 på söndagsförmiddagen. Den 28-årige mannen fritogs utanför Norrtälje sjukhus, av två män i en stulen Saab.

Mannen hade tidigare under morgonen klagat över magsmärtor, och tre vakter transporterade honom till sjukhuset. Där väntade hans kamrater.

Precis när vakterna fört ut 28-åringen från transporten slog kumpanerna till, bara några meter från ingången till akutmottagningen.

 Försvann i hög fart

  - När transportbilen kom ner till akutmottagningen dök det upp en Saab 9000 i hög fart. Den tvärnitade och en man i rånarluva skrek något, säger Örjan Nylander, samordnare vid säkerhetsavdelningen på anstalten i Norrtälje.

  Bakom ratten fanns ytterligare en man, som enligt senare uppgifter inte varit maskerad.

  - Den intagne hade handfängsel, men man slet tag i honom och drog in honom i Saaben och försvann. Vi vet ännu inte om det förekom vapen men det är mycket möjligt, det här gick ju mycket fort.

  Flyktbilen försvann med en rivstart.

  Enligt Örjan Nylander skadades ingen människa vid fritagningen.

Tre vakter

  28-åringen hade på söndagsmorgonen klagat över magsmärtor. Anstaltsbefälet beslutade då att han skulle föras till sjukhus.

  - Det var tre personal med vid transporten. Han hade handfängsel på sig och man hade precis hunnit ut ur transporten då Saaben dök upp, säger örjan Nylander.

Gränslarm

  Larm gick omedelbart ut till polisen, som skickade ut en stor styrka.

  - Vi har upprättat vägspärrar och söker också med helikopter, sa Gert Andersson, länsvakthavande i Stockholm, strax efter klockan 11.

  Trots insatsen lyckades männen komma undan och vägspärrarna togs bort efter några timmar.

  Fritagarna hade på måndagsmorgonen ännu inte identifierats. Flyktbilen var stulen i Stockholm.

  Polisen tror att ligan bytt bil kort tid efter fritagningen.

Fortfarande försvunna

De tre männen var på måndagsmorgonen fortfarande försvunna.

– De kan vara långt härifrån, säger kriminalchefen Marie Lundberg, till aftonbladet.se. Men de kan lika gärna ligga lågt någonstans.

Den stulna Saaben hittades i ett bostadsområde i centrala Norrtälje. Det finns inga uppgifter på om någon annan bil har stulits i området. Under måndagen ska en teknisk undersökning göras på bilen.

Polisen kommer då även att förhöra de tre vakter som transporterade internen till sjukhuset, samt en person som blev vittne till händelsen.

Bosatt i Stockholmsförort

28-åringen var bosatt i en förort till Stockholm då han fängslades. Han är dömd till sex års fängelse för grovt narkotikabrott och avtjänade straffet på säkerhetsanstalten i Norrtälje. Enligt polisen hade mannen fler år kvar på sitt straff.

Tredje rymningen på tre dagar

Rymningen är den tredje lyckade på bara två dagar - i fredags klättrade en intern ut från fängelset i Kristianstad och igår försvann två man från ett provisoriskt häkte i Karlskoga.

Karin Klarström, Caroline Olsson