Freja dog av giftiga alger

NYHETER

Kommunen tänker inte stänga av badplatsen

1 av 2 | Foto: SVALDE GIFTIGA ALGER Här i badviken i Vänersnäs lät Anders Himmerland sin hund Freja leka på midsommardagen. Hunden badade i sjön och svalde en del vatten. 45 minuter senare dog hunden. Vattnet visade sig var fullt med giftiga alger. Foto : DRAGAN MITROVIC

Retrievern Freja, 3, lekte och busade i Vänern på midsommardagen, nära den populära badplatsen Gardesanna.

45 minuter senare var hon död - förgiftad av alger från vattnet.

Frejas husse Anders Himmerland är ledsen. Samtidigt lättad att hans ett och ett halvt år gamla dotter Eila inte kom till skada. Hon lekte också i badviken vid Vänersnäs i Vänersborgs kommun, där familjen bor.

- Tänk om hon ramlat och fått en kallsup.

Anders Himmerland tyckte att vattnet i viken såg bra ut i lördags.

Misstänkte ormbet

- Det var klart och såg friskt ut. Det var inte någon grön sörja som när algerna blommar i Östersjön, säger han.

Efter en stunds badande började Freja bete sig märkligt. Hon stapplade, dreglade och hon kisade med ögonen.

- Jag trodde först att hon blivit huggormsbiten, men sen förstod jag att det här var allvarligare.

Tog vattenprover

Anders Himmerland hann inte fram till veterinären i Skara i tid. I bilen, på vägen dit, slutade Freja att andas.

- Man förstår inte hur en så liten hund kan ta en så stor plats i ens hjärta, det är fruktansvärt. Det hade varit lättare att acceptera om hon var gammal och sjuk.

Anders Himmerland skickade i väg två vattenprover till institutionen för limnologi, läran om sötvatten, vid Lunds universitet. I går kom svaret. I proverna fanns stora mängder av den blågröna algen Anabaena lemmermannii. Algen är vanlig i svenska sjöar och kan alstra starka gifter, bland annat det dödliga nervgiftet saxitonin.

Trots att vattnet innehöll så stora mängder alger att det kan vara farligt för barn att dricka och vistas i har inte Vänersborgs kommun stängt Gardesanna badplats.

"Borde stängas"

- Man ska ju föra över det här till en normal badplatskultur, där främst barn är i riskzonen. Och de dricker ju inte vattnet som en hund gör, säger chefen för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Vänersborg, Peter Almqvist.

Freja drack stora mängder vatten under leken i vattnet. Men Anders Himmerland tycker att kommunen ska stänga badplatsen medan de gör egna undersökningar.

- De borde ta det säkra före det osäkra och inte utsätta djur och barn för risker, säger han.

Joakim Andersson