Ytterligare 18 öre upp

NYHETER

...och bensinpriset kommer att fortsätta stiga

Lagom till semestertider höjer de stora bensinbolagen bensinpriset med 18 öre. Orsaken är skyhöga världsmarknadspriser, hävdar de.

Och dyrare väntas det bli.

Foto: Anne Nässje, 37, från Stockholm tycker att skattedelen på bensinpriset är väl häftig.

I dag höjer Statoil priset på 95-oktanig bensin med 18 öre. Bensinpriset ligger nu på 10,33 kronor/litern. Prishöjningen är den andra inom loppet av en vecka.

Följer världsmarknaden

Bara för några dagar sedan höjde de bensinpriset med tio öre litern.

- Sedan vi sänkte bensinpriset senaste gången har världsmarknadspriset stigit med 48 dollar per ton. Det är en extremt hög ökning på så kort tid, säger Ulf Svahn, informationsdirektör på Statoil.

Strejk i Nigeria

Oroligheterna

i Irak, problemen

i Ryssland med oljebolaget Yokos och rykten om strejk i Nigeria är några av anledningarna till att priset på olja ser ut som det gör, menar han.

Flera andra bolag - bland annat OKQ8 - följer i samma spår med samma höjningar.

- Dessvärre är en höjning nödvändig. Världsmarknadspriserna har ökat för varje dag och då kan det vara helt riktigt att höja med 18 öre, säger Tomas Nilson, Motormännens presschef och bensinanalytiker.

Och framtiden ser ännu dystrare ut.

- Det kommer fler höjningar. Tyvärr finns det inga tecken på att det vänder. Vi kan med lite otur komma upp i 10,50, och kanske 10,60, säger Tomas Nilson.

- Det här borde sända en signal till finansministern inför höstens budgetförhandlingar att inte lägga mer skatt på bensinpriset.

Tidigare:

Bränslesnålaste bilarna

Märke, modell, bränsleförbrukning

Hanna Rydén

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik