Porr på hotell leder till sextrakasserier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-26

Kvinnlig personal kränks av gäster

Skamliga förslag, tafsanden och nakna erigerade penisar.

Det är ingen ovanlighet för kvinnor i restaurangbranschen.

– Varje månad får jag reda på ett nytt fall av trakasserier, säger hotell- och restaurangförbundets ordförande Birgitta Kihlberg.

Att kvinnlig hotellpersonal blir sexuellt trakasserad av män som tittar på porrfilm på hotellrummen är ingen norsk företeelse:

– Absolut inte. Det är ett ständigt problem även i Sverige. Varje månad får vi in samtal från medlemmar som känner sig kränkta, säger Kihlberg.

Fysiska trakasserier

Vad det handlar om är allt från muntliga kränkningar, i form av skamliga förslag med sexuella anspelningar, till mer handgripliga trakasserier:

– Jag har hört talas om fall där män har ringt på roomservice från sängen. När personalen kommer upp har de legat där, med erigerad penis, och tv:n påslagen, säger hon.

– I vissa fall har det gått så långt som att mannen har tagit tag i kvinnan och velat hålla henne kvar.

Inget ovanligt

Även om den formen av handgripliga övergrepp inte händer speciellt ofta vill Kihlberg varken kalla dem för något extremt eller speciellt ovanligt.

– Vanligtvis rör det sig om verbala trakasserier, eller att kvinnor känner sig kränkta av att komma in på hotellrum när männen ligger och tittar på porr, men det händer att allvarligare saker sker. Och det är allvarligt nog.

Offentlig bojkott

För ungefär tre år sedan startade det svenska hotell- och restaurangförbundet en kampanj för att stoppa de sexuella trakasserierna på arbetsplatserna.

Även om aldrig förbundet gick ut, som deras norska motsvarighet, och krävde att hotellen skulle sluta visa porrfilm fick samtalen med arbetsgivarorganisationen resultat.

Dessutom ledde debatten till att LO gick ut med en offentlig bojkott av de hotell som valde att visa porr. Och flera företag gick i LO:s fotspår.

– Jag har inga exakta siffror men jag vet att flera hotell har lyssnat och upphört att erbjuda kanaler med porrfilm, säger Kihlberg.

Tydlig effekt

Sedan dess har antalet anmälda fall av sexuella trakasserier minskat kraftigt, enligt Kihlberg.

– Jag har inga exakta uppgifter, men vi som arbetar med de här frågorna har märkt en stor förändring. Porrfilm på hotellrummen och trakasserier mot vår personal har en direkt koppling, säger hon.

Men fortfarande strömmar telefonsamtalen in till förbundet där kvinnor upplever sig kränkta.

– Jag sympatiserar med mina norska kollegor. Vi möter dagligen samma problem som dem, säger Kilhlberg.

Nej till förbud

Men Kihlberg vill inte gå ut och kräva att hotellen slopar porrfilmerna. Samtalsmetoden fungerar bättre, tror hon. Dessutom tycker hon att det finns olika "grader" av porrfilm.

– Vissa filmer är ju lite mjukare än ändra, sådana kanske det är onödigt att förbjuda, säger hon, lite tveksamt, och tillägger:

– Huvudsaken är att vi sätter ner foten och säger att det vi inte tycker att det är okej att kvinnor 2004 inte ska kunna sköta sina jobb utan att bli sexuellt trakasserade.

Bor på Scandic

När fackförbundet själva väljer platser för sina kongresser tar de inte någon hänsyn till vilka hotell som är ”porrfria”. Förra kongressen spenderade de på Scandic, en kedja som tydligt har visat att de tänker behålla sitt porrfilmsutbud.

Och på sina resor i jobbet är det heller inte listan på ”porrfria hotell” som gäller som guidning:

– Jag lyssnar på mina medlemmar och be dem rekommendera hotell som är bra ur ett fackligt perspektiv. Jag litar på att de vet vad de talar om, säger hon.

Anna-Maria Carnhede

ANNONS