Filippinerna tar hem styrkor

NYHETER

Ger efter för irakiska kidnappares krav

Kidnapparna i Irak som håller en filippinsk chaufför som gisslan förlängde på måndagen sin tidsfrist. Senare gav Filippinerna efter för deras krav och meddelade att styrkorna kommer att tas hem tidigare än planerat, enligt tv-kanalen al-Jazira.

Klockan 21 svensk tid på måndagen skulle den nya tidsfristen för filippiniern löpa ut.

Lastbilsföraren Angelo de la Cruz kidnappare kräver att landet lämnar Irak senast den 20 juli. Filippinerna har 51 soldater, som bara sägs syssla med hjälparbete, i Irak. Enligt tidigare planer skulle dessa tas hem först den 20 augusti, när mandatet löper ut.

Nu kommer Filippinerna att dra tillbaka sina styrkor så snart som möjligt, enligt landets vice utrikesminister Rafael Seguis.

– Som svar på er begäran kommer Filippinerna att så snart som möjligt ta hem sina styrkor, sade han i den arabiska tv-kanalen al-Jazira på måndagskvällen.

Kidnappade bulgarer

Hans tal var riktat direkt till kidnapparna.

Tv-kanalen CNN citerade senare anonyma filippinska tjänstemän som uppgav att Angelo de la Cruz förväntas bli frisläppt under tisdagen.

Det verkade på måndagen också fortfarande finnas hopp för två kidnappade bulgarer. Regeringen i Sofia uppgav i helgen att de fortfarande var i livet och bulgariska toppdiplomater finns nu i Bagdad för att försöka rädda livet på dem – Georgi Lazov och Ivailo Kepov – som hotats till livet av en annan kidnappargrupp. Deras tidsfrist löpte ut i fredags.

Tidigare artiklar

TT