Flera civila döda i bombattack i Irak

NYHETER

Amerikanska plan bombade byggnader i al-Falluja

14 människor dödades och tre skadades på söndagsmorgonen när en amerikansk helikopter bombade ett bostadshus i staden al-Falluja i Irak, uppger läkare och vittnen, enligt AP.

Enligt läkaren ska kvinnor och barn finnas bland de döda.

Ett vittne har uppgett för AP att huset blev totalförstört av bomben.

Det amerikanska högkvarteret i Bagdad bekräftade på söndagen att ett antal byggnader i al-Falluja hade angripits. Målet för attacken var den ledande motståndsmannen Abu Musab al-Zarqawi och hans medhjälpare, enligt amerikansk militär.

Inget tyder dock på att han ska ha funnits bland de döda.

Godkändes av regeringen

Inför bombningen bad den multinationella styrkan om lov hos premiärminister Iyad Allawi som godkände bombningen, meddelade hans kansli på söndagen, enligt AP.

Sedan maktskiftet 28 juni är det inte längre amerikaner utan irakier som sitter vid makten i Irak. Men amerikanerna spelar fortfarande stor roll som rådgivare.

Söker al-Zarkawi

Vid flera tillfällen under de senaste två månaderna har USA bombat i al-Falluja, ofta under förevändningen att den efterlyste terroristen Abu Musab al-Zarkawi har siktats i staden.

al-Falluja är sedan många decennier en strängt religiös stad där sunnimuslimska ledare, influerade av Muslimska brödraskapet, regerar. Även Saddam Hussein hade besvär med staden.

I våras dödades fyra amerikanska säkerhetsagenter i al-Falluja, och USA inledde en större manöver för att finna förövarna och straffa invånarna.

Kan inte stoppa motståndet

Det har utvecklats till en lång konflikt, där USA belägrar al-Falluja men inte får bukt med motståndet. I ett försök att skapa en kompromiss, lät den amerikanska militären en irakisk styrka som visade sig bestå av gamla officerare ur Saddam Husseins armé ta över.

Sedan dess är al-Falluja uppdelat i många delar som styrs av olika religiösa och ibland Saddamvänliga krafter.

Den nya regeringen Allawi i Bagdad är starkt fientlig mot den så kallade Fallujabrigaden, det vill säga de gamla officerare som tog över i al-Falluja med amerikansk välsignelse. När amerikanska plan dödade ett tiotal civila i al-Falluja för tre veckor sedan berömde premiärminister Iyad Allawi tillslaget.

Den lokala upprördheten i al-Falluja var stor då och blir det troligen även denna gång. Om den arabiska tv-kanalen al-Jazira har bilder av förödelsen på söndagsmorgonen kan indignationen bli stor i hela arabvärlden.

aftonbladet.se , AP