Regnet sätter biologisk klocka ur spel

NYHETER

Undrar du varför du är så trött, varför ungarna är pestiga, partnern en dumskalle, morsan tjatigare än någonsin och till och med hundkräket som förbytt?

Svaret är enkelt, men trots det i allra högsta grad vetenskapligt.

Det ÄR regnets fel.

Sommaren måste inte prompt vara subtropiskt varm – även om det på intet sätt skadar.

Men för att vi nordbor ska må bra, vara pigga och glada, snälla och energiska, behöver sommaren i alla fall vara ljus. Och en sommar som denna när det oavbrutet plaskar och skvalar från blytunga moln är definitivt inte ljus.

Så vad är det som händer med oss när vi ser semestern flyta bort i ett grått dis framför våra ögon?

Jo, svarar Rikard Küller, professor i miljöpsykologi vid Tekniska Högskolan i Lund, det handlar ytterst om människans biologiska klocka som styr de hormoner vilka i sin tur reglerar vakenhet och sömn.

I tidernas begynnelsen, när människorna levde kring ekvatorn och i Medelhavsområdet, innebar klockan inga större problem. Det var ungefär lika ljust på sommaren som på vintern i dessa områden.

Klocka i otakt

Men när olika grupper så småningom drog sig norrut blev det knepigare.

– På vintrarna när vi skandinaver bara har några få ljustimmar om dagen, får vi problem. Klockan kommer ur rytm. Vi drabbas av vintertrötthet och till och med depressioner, säger Rikard Küller.

Först någon gång i februari och mars tar – som han uttrycker det – aktivitetshormonerna ett skutt upp i topp igen efter att praktiskt taget ha legat i ide under december och januari.

– I gott sällskap har de tillväxthormoner och könshormoner. Det gör att vi under en mer normal sommar än årets är som mest aktiva, parningsberedda och överhuvudtaget i bästa form.

Han påpekar att när folk dels har den här aktivitetslusten i sig och dels en massa uppskruvade psykologiska förväntningar om sommar och sol, så uppstår en rejäl konflikt när vädret är något helt annat än vad vi hoppats på.

”Skapar frustration”

– Kroppen är i högform, men vi får inte utlopp för detta. I stället beter vi oss som på vintern, stannar inomhus, spelar kort och dricker brännvin eller vad vi nu är lagda åt.

Eftersom våra förväntningar inte infrias skapar det, enligt Küller, en frustration. Vi blir trötta, vi blir arga, vi blir stressade och i värsta fall även deprimerade.

Det bäddar i sin tur för att vi kanske är sämre rustade när den biologiska klockan någon gång i oktober börjar signalera att det drar ihop sig till den årliga vintertröttheten.

Men eftersom alla semesterfirande svenskar svårligen kan påverka väderleken, vad ska vi då göra för att pigga upp oss?

Alternativ semester

Rikard Küller funderar en stund. Sedan säger han sedan att det är bra att alltid ha ett alternativt semesterprogram för att få utlopp för allt som porlar i kroppen. Fysisk aktivitet är till exempel aldrig fel. Då frigörs de trevliga endorfinerna och även en regnig sommar ter sig plötsligt ljusare.

Själv tänker han spela tennis senare på tisdagen. För givetvis regnar det även i Lund där han bor – och dessutom är det andra dagen på hans semester.

Lotta Welinder/TT