Vildsvin påkört i Malmö – oklart om det är Pildammsgalten

1 av 2 | Foto: Patrick Persson
NYHETER

Viltvårdare varnade Malmöborna för ett skrämt vildsvin som i natt sprang runt i centrala Malmö.

Nu har ett vildsvin blivit påkört – men det är oklart om det är Pildammsgalten.

– Det kan mycket väl vara det men det kommer vi aldrig att få svar på, säger Stephan Söderholm vid Skånepolisen.

Natten mot onsdag jagade polisen i Malmö efter ett vilset och skrämt vildsvin som skapade uppståndelse i bland annat Pildammsparken och på Lorensbergsgatan.

Senast sågs galten vid 02.30-tiden natten mot i dag.

Sedan dess misstänker myndigheterna att svinet legat lågt en något buskage i väntan på att storstadens liv och rörelse ska avta och mörkret ska falla.

”Kan uppstå konflikt”

Och viltvårdshandläggaren Nils Carlsson vid länsstyrelsen ville inte skrämma Malmöborna – men manade till försiktighet.

– Börjar den känna sig pressad från olika håll, om en hund i koppel drar in i busken kan det absolut bli en konflikt, inte minst med hunden, säger han.

– En annan risk som är ganska påtaglig är att det här vildsvinet blir stört igen och påkört. Och kör man på ett vildsvin ska man inte gå ur bilen för att se hur det gick, utan köra en bit därifrån och kolla hur det gick.

Enligt Nationalencyklopedin har vildsvinsgalten ”livsfarliga betar som den kan försvara sig med”.

Viltolycka när mörkret lagt sig

Enligt SMHI gick solen i dag ner vid 18.10-tiden i Malmötrakten och kort efter mörkrets inbrott inträffade en viltolycka på Yttre Ringvägen.

En personbil körde vid 19.45 på ett vildsvin cirka 500 meter från Öresundsbron.

Djuret avvek från platsen men hittades kort senare avlidet. I nuläget är det oklart om det är Pildammsgalten – och frågan kan förbli obesvarad.

– Det kan mycket väl vara samma vildsvin men det kommer vi aldrig att få ett svar på, säger Stephan Söderholm vid Skånepolisen.

– Och det har vi från polisens sida heller inget behov av.

Vildsvin i stan lever ännu farligt

Han säger att det såvitt det är känt inte finns något ”vildsvinskoloni” i centrala Malmö vilket kan peka på att det rör sig om samma djur som jagades i natt. Söderholm påpekar också att inte är något de efterforskar överhuvudtaget.

Ingen person skadades i viltolyckan.

Tidigare har polisens presstalesperson Maya Forstensius meddelat att om Pildammsgalten syns till igen kommer polisen med all sannolikhet att avvliva djuret.

– Ja, dels för djurets skull, för att det inte är nyttigt för det att bli stressat, dels på grund av faran för människor, det kan bli aggressivt eller utgöra en fara i trafiken, sa hon tidigare under onsdagen till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö