M-ledarens kupp mot Löfven i debatten

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Anna Kinberg Batra kuppade in en invit till Stefan Löfven mitt under partiledardebatten.

Oppositionsledaren bjuder nu in regeringen till ett krismöte om flyktingfrågan.

– Den här inbjudan är på riktigt. Det är på allvar, sa M-ledaren. 

De tidigare mötena mellan regeringen och Alliansen har inte lett fram till någonting.

Men innan frågan om flyktingkrisen ens kom upp i gårdagens partiledardebatt i SVT kuppade Anna Kinberg Batra in en invit till regeringen Löfven.

– Jag vill ge besked från Alliansens sida i kväll att vi vill bjuda in regeringen till samtal om just flyktingkrisen, hanteringen, den akuta katastrofen och integrationen för Sverige har stora problem, sa hon.

Måste visa större handlingskraft

Sekunderna tidigare hade KD-ledaren Ebba Busch Thor angripit Löfven för att över huvud taget inte lyssna på Allianspartierna.

– Vi var nyligen, bara för några veckor sedan, inbjudna till samtal om flyktingkrisen. Regeringen var bara intresserad av vad man själv förde fram och inte öppen för nya förslag för att på lång sikt klara av att lösa en för Sverige oerhört svår fråga. Om den attityden nu har ändrat sig och man på allvar är beredd att föra samtal så är vi redo att lyssna, sa hon.

Efter debatten sa Anna Kinberg Batra att hon kände att hon fått gehör från Stefan Löfven. Men hon betonade att regeringen måste visa större handlingskraft.

– Jag hörde inte så mycket konkret från regeringssidan i kväll men jag är beredd att diskutera det och det är därför jag tagit initiativet, sa hon.

I debatten kontrade Stefan Löfven med att han tagit initiativ till flera möten med Allianspartierna. Men enligt statsministern var Alliansen då inte intresserad av att diskutera några sakfrågor.

Spelar ingen roll vem som bjuder in

Att det är oppositionsledaren som tar initiativ till ett nytt möte är inget Stefan Löfven fäster stor vikt vid.

– Det spelar ingen som helst roll vem som bjuder in, huvudsaken är att vi sätter oss ned och pratar, säger han.

– Det är självfallet så att vi ser migrationsfrågan som något som behöver lösas över blockgränsen för att det ska bli stabilt och långsiktigt. Bara vi får någonting gjort och kommer fram till något.

Han lyfter fram mottagandet av asylsökande och deras möjligheter att få bostad, skola och jobb som frågor där de komma överens.

Strunta i att käbbla

FP-ledaren Jan Björklund ser positivt till förnyade samtal.

– Låt oss strunta i att käbbla om vem som bjuder in. Det positiva här att det finns en vilja från alla att diskutera och hitta fram till lösningar på flyktingkrisen, i alla fall huvuddelen av parterna i rummet.

– Jag tycker vi ska sätta oss ned och förutsättningslöst hitta lösningar.

Även V-ledaren Jonas Sjöstedt är hoppfull men ser också stora skillnader mellan parterna.

–Alliansen har inte så mycket att erbjuda, det är de tillfälliga uppehållstillstånden. Det skulle bara skapa en mer byråkratisk flyktingpolitik och sämre integration. Det är möjligt att vi kommer fortsätta de samtalen men jag kan inte se att det kastas upp några stora idéer. Jag tror vi måste ta större tag.

Publicerad: