”Jag röstar för min mamma bad mig”

Uppdaterad 2015-05-08 | Publicerad 2015-05-07

Aftonbladets reporter mötte väljare i Haringey, i de norra delarna av London. Området har varit Labourstyrt sedan 1971.

Lajais Dickson, 21 år.

Lajais Dickson, 21, röstar för första gången.

– Jag tycker att valet är skit. Det kommer inte att göra någon skillnad. Jag röstar bara för att hon bad mig göra det, säger hon och pekar på sin mamma, Jackie. Jackie håller inte med.

– Men om du inte röstar kommer det garanterat inte att göra någon skillnad, säger hon.

Lajais fortsätter:

– Jag trodde att jag röstade för Ed Miliband. Vem är David Lammy (Haringeys Labour-ledare och MP, reds anm)?. Jag vill inte rösta på honom.

– Det är första gången som jag röstar och jag kommer nog inte att göra det nästa gång. Om jag Labour kommer till makten så kanske, men om det inte kommer en förändring så kommer jag inte att rösta igen.

Richard Stevenson, 40,

Richard Stevenson, 40, har bott i Haringey i hela sitt liv. Han röstar inte Labour men de har alltid varit vid makten.

– Jag skulle vilja se att fler politiker kommer och besöker områden även om de inte har en garanterad seger där, säger han.

– Kommer de aldrig hit så kommer de aldrig att vinna några mandat.

Han menar också att systemet känns hopplöst.

– Är min röst bortkastad? Ja, kanske. Men om folk ser att många röstar likadant kanske vi får se en förändring här nästa gång, så på lång sikt är den inte det.

– På min gata är inte alla Labour. Vi har Liberaldemokrater, UKIP och Gröna, så uppfattningen att detta område är Labour och bara det är totalt fel.

Paul Delve, 70 år.

Paul Delve, 70, en pensionerad lärare från London, har prytt sin jacka med Labourpartiets symbol. Han är förbannad på det politiska systemet.

– Vi har tyngts av 800 år utan demokrati och vi har inte det i dag heller. Det är bara att kolla på alla resultat sedan andra världskriget, säger han.

– Jag vet inte alls hur det kommer att gå. Vi är bara matade med undersökningar från en press där de största tidningarna ägs av väldigt rika högervridna personer.

– Jag står inför en allvarlig operation och det är inte säkert att jag kommer att kunna rösta fler gånger, men jag skulle vilja se ett system där de Gröna och alla andra små partier också har en röst. Det är demokrati. Att kalla detta en demokrati är ett sjukt skämt och jag skrattar inte.

Joe Perry, 30 år.

Joe Perry, 30, från Manchester, röstar på de Gröna.

– Jag är mer av en traditionell Laboursupporter men detta mandat har en så säker Labourmajoritet. Hade det varit tightare hade jag röstat på Labour.

– Jag tror att det blir ett väldigt tight lopp och jag vill inte se att de konservativa vinner eftersom de bara pratar för de rika.

– Jag röstar på det Gröna partiet eftersom vi behöver en planet. Jag har inte hört någon snacka om miljön någonstans och jag tycker att det är löjligt.

Joe är också förbannad på brittisk media.

– Media i det här landet äcklar mig, så som de försöker manipulera och hjärntvätta folk att rösta på ett visst sätt, säger han.

– Speciellt Murdoch-tidningarna som är så nära associerade med Tory-partiet. Att media är så involverat är äckligt.