Nu börjar #Fallet

1 av 2
NYHETER

I dag har Aftonbladets nya grävpodd #Fallet premiär.

Den rutinerade kriminalreportern Anders Johansson granskar ett 30 år gammalt mordfall.

Den stora frågan; Mördade Samir sin mamma eller inte?

– Jag kan erkänna utan att hymla att vi inte vet hur det kommer sluta. Jag kan säga så här att jag börjar få en aning om hur saker börjar ligga till, säger Anders Johansson.

I höstas hade den amerikanska podcasten Serial premiär.

Journalisten Sarah Koenig granskar i den ett gammalt mordfall i Baltimore. Podcastserien fick enormt genomslag och på Aftonbladets redaktion flög mail fram och tillbaka. "Vi måste göra en svensk Serial."

Men vilket svenskt fall var lämpligt för den här typen av berättande?

– Alla kände att vi behövde göra det här men vi hade inga konkreta planer. Fram till dess att Anders fick det här fallet på sitt bord. Man kan säga att det här fallet valde oss, säger projektledaren Maria Trägårdh.

Nytt resningsfall

I november förra året mötte Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson advokaten Sargon De Basso. De Basso berättade för Anders om ett nytt resningsfall. Det gällde en person som han ansåg vara felaktigt dömd för mord. De Basso tyckte att Anders skulle granska fallet journalistiskt, parallellt med den juridiska granskningen.

– Jag tog med mig mängder av handlingar hem över julledigheten och insåg snabbt att det här var en mycket märklig morddom, säger Anders Johansson.

Ny typ av journalistik

Den femtonårige killen Samir hade dömts för mordet på sin styvmamma. Men det fanns stora frågetecken kring utredningen. Hade Samir verkligen utfört dådet? När Anders presenterade Samirs fall för Aftonbladets chefer kände de att det var klockrent.

Och så föddes #Fallet. Aftonbladets första grävpodd. En helt ny typ av journalistiskt berättande för Aftonbladets del. Och ett helt nytt medium för Anders Johansson.

– Jag har aldrig någonsin jobbat med radio och känner mig inte alls särskilt bekväm i det. Däremot så vet jag hur man gör en journalistisk granskning, säger han.

Vad förväntar ni er av det här?

– Förhoppningen är att folk ska komma fram och kasta nytt ljus över fallet medan vi jobbar med det. Jag är övertygad om att det finns människor som vet om vad det var som hände och jag hoppas att de träder fram, säger Anders Johansson.

Vad gör det här speciellt?

– Själva granskningen i sig är ju inget nytt för min del, det är klassisk undersökande journalistik. Det nya är sättet att berätta det på. Tack vare Patrik, som är en duktig producent och vet hur man ska klippa, så kommer det bli enormt intressant, säger Anders.

”Väldigt nervöst”

Patrik Syk har tidigare producerat flera av Aftonbladets poddar. Det är han som snickrar ihop #Fallet.

– Om man ser oss som en tub så är Anders kaviaren och jag är räfflorna som gör att kaviaren ser stjärnformad ut, säger Patrik Syk.

Hur känns det nu?

– Det är väldigt nervöst. Jag både vill och vill inte ha folks reaktioner på samma gång, säger Patrik Syk.

Anders Johansson fyller i:

– Det känns nervöst eftersom vi inte för närvarande vet vad som kommer hända.

Kommer #Fallet stå sig jämfört med Serial?

– Jämförelsen med Serial kommer vi aldrig undan. Men det vi egentligen gör är Aftonbladets klassiska undersökande journalistik fast i ett nytt format, säger Maria Trägårdh.

ARTIKELN HANDLAR OM

#Fallet

Brott

Podcast