Löfven välkomnar hjälp från Bildt

avPär Karlsson

1 av 3

NEW YORK. I dag lobbar Stefan Löfven hårt i FN:s högkvareter för att Sverige ska nå en plats i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt står det klart att regeringen tar hjälp av sin gamla motståndare Carl Bildt (M) i kampen.

– Det är självklart bra att de som har varit med tidigare vill dra ett strå till stacken, säger Löfven.

På söndagen landade statsminister Stefan Löfven i USA för ett tre dagar långt besök. Statsministern kommer direkt från Kina, där han bland annat träffat presidenten och premiärministern.

Efter att ha inlett USA-besöket med ett besök vid invigningen av Edward M Kennedy Institute i Boston mötte han Aftonbladet för en intervju utanför sitt hotell i New York.

I dag ska Löfven besöka FN-högkvarteret på Manhattan, där han är inbjuden att tala på Ekonomiska och sociala rådet, ECOSOC.

– Jag ska tala om "decent work", jag tycker det är oerhört viktigt att vi pratar om den globala arbetsmarknaden. Vi måste se till att utveckla en sådan som är bra för alla löntagare, för det tjänar både löntagare, företag och länder på, säger han.

”Vi har ett bra rykte”

Men resan är också viktig i ljuset av den svenska regeringens kampanjande för att nå en åtrovärd plats i FN:s säkerhetsråd 2017-18. Redan i höstas slog man fast att det är det övergripande viktigaste målet när det gäller svensk utrikespolitik framöver.

Senare i dag anordnas en mingel av Dag Hammarskjöld Foundation. Dit är samtliga länders FN-ambassadörer inbjudna och Löfvens lobbyingkampanj kan fortsätta.

Den senaste tiden har stödet för Sverige dock sjunkit i delar av världen, efter att relationerna med Saudiarabien nått fryspunkten. Under helgen stod det dock klart att landet återigen skickar sin ambassadör, som man tidigare kallat hem, till Stockholm.

Löfven tror att Sverige skulle göra ett bra arbete i säkerhetsrådet.

– Vi har sedan länge ett bra rykte och en bra historik av FN-engagemang. Det är många länder som naturligtvis tycker det är viktigt, säger han.

Ska träffa videpresidenten

Det är inte förrän nästa år som det slutgiltiga beslutet om vilka länder som får platserna tas. Sverige slåss framför allt mot Italien och Nederländerna för att knipa en av de europeiska platserna.

– Men vi ska veta att det här är oerhört tufft, det är två riktigt bra länder. Vi ska veta att det är stentufft men vi ska göra det här på ett bra sätt, säger Löfven.

I går kväll avslöjade utrikesminister Margot Wallström (S) att en trio svenska före detta toppolitiker har utsetts till hedersambassadörer som ska bidra i arbetet med den svenska kandidaturen. Det handlar om Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori.

– Det är självklart bra att de som har varit med tidigare vill dra ett strå till stacken. Alla krafter är naturligtvis välkomna att bidra. Det blir som sagt en väldigt tuff match, så här gäller det att alla gör sitt bästa.

I morgon åker Löfven vidare till Washington D.C där han bland annat ska träffa den amerikanska vicepresidenten Joe Biden.

– Vi kommer prata om säkerhetsfrågor, Europa och om situationen i Syrien, säger Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM