Göran Lambertz: Nu lämnar jag Quickdebatten

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

”Lägger ner det offensiva debatterandet av Quickärendet”

Göran Lambertz.

Han är känd för att aldrig ge upp.

Men nu tänker Göran Lambertz lämna diskussionen om fallet Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

”Priset för debatten är högt och någon gång bör den få ett slut”, skriver han på Expressen debatt.

Justitierådet Göran Lambertz är en av dem som har varit ihärdigast i att försvara rättsväsendets agerande i den långa följetongen om Sture Bergwall, som under namnet Thomas Quick dömdes för åtta mord som han nu har friats för.

Det som hänt Sture Bergwall brukar beskrivas som en av de värsta rättskandalerna någonsin i Sverige. Göran Lambertz har dock år efter år stenhårt drivit tesen att morddomarna mot Bergwall är korrekta.

Kan göra comeback

Nu har dock justitierådet tröttnat. På Expressen debatt skriver Lambertz att han tänker lämna debatten om Quick:

”Priset för debatten är högt. Och någon gång bör den få ett slut, åtminstone för mig. Jag lägger alltså från och med nu ner det offensiva debatterandet av Quickärendet”.

Göran Lambertz utesluter dock inte en comeback.

”Blir jag angripen på ett sätt som gör det nödvändigt att svara, kommer jag att göra det. Och återkommer de numera ganska ovanliga påståendena om en rättsskandal på ett oroande sätt, kommer jag sannolikt på nytt att ge mig in i diskussionen. Men annars får det som sagt vara nu”, skriver han i debattartikeln.

Har stämt Lambertz

För ett par veckor sedan kunde Aftonbladet avslöja att Göran Lambertz hade fel på ett avgörande område i sin nyutkomna bok ”Quickologi”. Det gällde liksökhunden Zampos markeringar. Rapporteringen fick justitierådet att erkänna faktafel.

”Pinsamt förstås att ha skrivit fel, särskilt när det gäller en punkt som jag har fäst ganska stor vikt vid”, skrev Lambertz då på sin hemsida.

Sture Bergwall har stämt både Göran Lambertz och den svenska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Aftonbladet har sökt Göran Lambertz. Han vill dock inte kommentera debattartikeln ytterligare.

Publicerad: