Claes Hemberg

Experten: Så får du ner din ränta

Av: 

Christoffer Nilsson

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank

NYHETER

Nya regler tvingar bankerna att avslöja sina snitträntor för bolån.

I samband med dagens räntebesked från Riksbanken uppmanas svenska låntagare att ta vara på situationen.

– Det är ett kanonläge att få ner sin bolåneränta, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Den rekordlåga styrräntan på -0,35 procent blev oförändrad efter Riksbankens besked på torsdagen.

– Riksbanken vill ha torrt krut för att kunna reagera senare i höst om inte ekonomin tar fart. Det är snarare då vi får se en ny sänkning av räntan, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Styrräntans, eller reporäntans, nivå påverkar bolåneräntan för de svenska hushållen. De senaste årens låga styrränta har även medfört låga boräntor.

Kravet: redovisa snitträntor

Sedan i juni 2015 kräver Finansinspektionen att bankerna utöver listräntorna även redovisar genomsnittsräntorna – det som kunderna faktiskt betalar för sina bolån.

Enligt Claes Hemberg har SEB, Danske bank och SBAB de mest förmånliga räntorna, baserat på de genomsnittliga kostnaderna.

– Bankerna avslöjas med rumpan bar. Tack vare att de redovisar snitträntan ser man äntligen att listpriset som bankerna har som skyltfönster inte är värt något. De har sagt att vi ska ha två procent ränta men sanningen är att du kan få betala 1,55 procent i snitt om du förhandlar, säger han.

Bankernas egna uppgifter om snitträntor ger nu privatpersoner en stark position vid förhandlingsbordet.

– För många är det fortfarande okänt att bankerna ska redovisa snitträntor. När folk väl lär sig det kommer det förändra beteendet och kanske medföra att boräntan sänks ytterligare, säger Hemberg.

”Bankerna tjänar på oinsatta kunder”

Han uppmanar låntagarna att ta kommando över ränteläget:

– Så länge bolånarna inte är upprörda och ifrågasättande har bankerna ingen anledning att pressa räntorna. De tjänar på att ha kunder som inte är insatta, säger han.

Genom att pruta ner räntan kan en genomsnittlig låntagare tjäna tusentals kronor om året, menar Hemberg. Han tror även att räntorna kommer vara fortsatt låga i flera år framöver. Därför finns det ingen anledning att binda räntorna.

– Jag tror att räntorna kommer vara fortsatt låga i fem-sex år. Man tjänar tusenlappar på att ha rörlig ränta i stället för att binda den över flera års tid, säger Hemberg.

Experten Claes Hembergs tre tips för att få ner räntan

1. Ring de tre banker som har bäst snittränta. Be att få tala med en person på banken som verkligen vill diskutera eller förhandla boräntor.

2. Lyssna inte på säljknep från bankerna – utgå från snitträntan.

3. Låt det ta tid. Förvänta dig inte en supersuccé direkt men du kommer få åtminstone få ner räntan något och bli bättre på att pruta.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Hitta bästa bolånet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Claes Hemberg

Finansinspektionen

Riksbanken

Styrränta

Privatekonomi

Boränta

Bolån