Experten: "Klänningen är fantastiskt vacker"

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

Modeexperterna älskar Sofia Hellqvists brudklänning.

Ida Sjöstedts kreation får toppbetyg.

– Jag tycker att klänningen är fantastiskt vacker och den passar Sofia perfekt. Hon är nätt och liten och silhuetten är ganska smal och klär henne verkligen, säger hovexperten Johanna Lejon på Svensk Damtidning.

Brudklänningen är i tre toner av vitt och har skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Bak i nacken kikar Sofia Hellqvists tatuering fram. Klänningen älskas av modeexperterna.

– Ida Sjöstedt har gjort ett superbra jobb, och jag tror att Sofia och hon verkligen skapat klänningen ihop. Jag ger klänningen är femma, den visar att svensk design är design i världsklass, säger Johanna Lejon, som är hovreporter på Svensk Damtidning och expert på kungligt mode.

Handbroderad spetsdröm

Klänningen är gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp är handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm.

Slöjan i tunn brudtyll är handbroderad med applikationer av skir bomullsspets.

– Jag skulle säga att klänningen är en blandning av den prinsessan Marie och hertiginnan Kate bar på sina bröllop. Att Sofia skulle välja spets var en självklarhet, och de långa ärmarna är verkligen pricken över i, säger Johanna Lejon.

Det är inte osannolikt att blivande brudar redan nu söker av nätet för att hitta en liknande brudklänning. En Ida Sjöstedt som inte är couture brukar gå att hitta från 5 000 kronor, ibland billigare, men de verkar för tillfället vara slutsålda i hennes webbshop.

Vad Sofia Hellqvists klänning kostat törs Johanna Lejon inte gissa.

– Det är extremt olika. Hennes coutureklänningar är självklart betydligt dyrare, säger hon.

"Fint urringat"

En annan välkänd svensk modedesigner ger också klänningen högsta möjliga omdöme.

– Man ser på en klänning om den är välgjord och den här sitter verkligen som ett smäck på henne. Det är en femma. Den sitter jättefint och man riktigt känner att den är fint korsetterad och passar hennes kropp, säger Bea Szenfeld.

– Den är väldigt säker, känns inte för dyr och inte för billig. Och det är fint urringat. För henne tycker jag att den är bra, och det är fint att de väljer svenska designers, säger Bea Szenfeld.

Även modeexperten Nina Johansson ger högsta betyg på klänningen.

”Enkel är kanske fel ord med tanke på det ENORMA och vackra släp som följer på den här eleganta klänningen. Det blir en väldigt vacker och mix när man har lång ärm men med djup urringning” skriver hon på sajten The You Way.

Aftonbladet har sökt brudklänningens skapare Ida Sjöstedt. På Instagram beskriver hon det hela som både en dröm som går i uppfyllelse och ett historiskt ögonblick.

Tänkte "helvete!"

Matilda Olsson, som sytt klänningen, konstruerat mönstret och även har sytt klänningarna åt prinsessan Estelle och de andra brudnäbbarna, Cloé och Anaïs Sommerlath och Tiara Larsson, har pratat med Hela Hälsingland. Det tog sju provningar att genomföra det topphemliga projektet, som förde med sig viss rädsla.

– Först blev jag väldigt glad, sen tänkte jag "helvete!", för jag insåg att det var jag som skulle sy den. Det blev nästan skrämselhicka. Skräckblandad förtjusning kan man säga.

De långa ärmarna var Sofias önskemål, och det ska aldrig ha varit tal om att dölja tatueringen i nacken. Matilda Olsson säger att brudklänningen är det svåraste jobb hon gjort och att hon fick möblera om för att kunna sy det 3,5 meter långa släpet.

– Dels för att det var material jag inte var van vid, och sedan så är den ju helvit och i siden vilket gör att det absolut inte får bli några fläckar. Det blir till och med fläckar av vatten. Så vi har varit väldigt noga i ateljén. Ingen annan har fått eller vågat röra den. De har tagit omvägar runt den.

Publicerad: