Israel

Wallström: Israel misstolkar mig med avsikt

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterade i SVT:s Agenda sitt kritiserade uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med knivattackerna mot israeler.

Wallström menar att Israel medvetet misstolkar henne.

– Det är väldigt tydligt hur det här har spunnits i sociala medier, säger utrikesminsitern.

Margot Wallström i SVT:s Agenda.

Under en riksdagsdebatt i fredags tog Margot Wallström (S) avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om "utomrättsliga avrättningar".

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför sin regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han fördömer utrikesminister Margot Wallströms uttalanden under en debatt om spänningarna mellan israeler och palestinier.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv.

Men uttalandena om "utomrättsliga avrättningar gäller båda sidor, enligt ministern.

”Väldigt tydligt”

Under söndagens Agenda i SVT kommenterade hon sitt uttalande och menade att Israel medvetet missuppfattar henne.

Hävdar du att Israel medvetet missuppfattar dig?

– Ja.

Varför det?

– Jag kan inte svara på det. Det är väldigt tydligt hur det här har spunnits i sociala medier och på andra håll.

Menar du att Israel vill ha en diplomatisk strid med Sverige?

– Det hoppas jag inte, utan vi föredrar att tala direkt med Israel och använda våra politiska och diplomatiska kontakter, säger hon i programmet.

Wallström menar att hon tog upp utomrättsliga avrättningar för att belysa ett folkrättsligt fenomen och hur allvarligt det är. Hon upprepade att hon klart och tydligt fördömt knivattackerna.

– Det är väldigt tråkigt att det blir kraftiga reaktioner på felaktiga grunder, säger Margot Wallström.

Även Amnesty International har kommenterat knivattackerna i Israel med att israelisk militär använt sig av övervåld mot palestinier som inte utgör ett omedelbart hot.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger att Wallströms uttalande är precis det som Amnesty tagit upp.

– Det hon pratade om är något som Amnesty har tagit upp i flera rapporter. Det är inte ett särskilt anmärkningsvärt uttalande egentligen, säger Anders Persson till TT.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel

Palestina

Margot Wallström