Mysteriet har gäckat internet – nu är det löst

Foto: Bilden skapades av en tecknare för att visa hur ”Grateful Doe” kan ha sett ut vid liv.
NYHETER

Mysteriet kring en oidentifierad ung man som avled i en bilolycka i South Carolina, USA, för 20 år sedan har gäckat många.

Nu bekräftar en dna-analys vad flera anat: Jason Callahan är ”Grateful Doe”.

1995 lämnade den då 18-årige Jason Callahan hemmet i Myrtle Beach i South Carolina för att ge sig ut på vägarna och följa rockbandet ”Grateful Dead”. Enligt hans mamma, som i januari i år anmälde honom saknad, ska det ha varit senaste gången hon såg honom.

Varför hon väntat 20 år med att anmäla hans försvinnande har inte framgått.

Det kan ha att göra med uppmärksamheten kring en stor sociala medier-kampanj för att lösa gåtan om en oidentifierad man som dog i en bilkrasch i Emporia, Virginia, samma år som Callahan försvann, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

En gåta som engagerat

Den unge mannen hittades nämligen skadad till oigenkännlighet, utan id-handlingar och kunde inte identifieras – till skillnad från den jämnårige man han troligen liftat med och som också avled i bilolyckan.

På platsen där ”Grateful Doe” hittades död fanns också en lapp adresserad till en Jason, men polisen har inte kunnat koppla den till den döde.

Gåtan kring den avlidne mannen, som bar en bandtröja med ”Grateful Dead”-tryck och hade biljetter till en spelning med bandet när han hittades har gäckat många.

Under senare år har flera människor kommit att engagera sig i mysteriet på nätet.

Flertalet diskussionstrådar och sidor dedikerade till att lösa fallet har skapats. Facebook-sidan ”The Doe Search” ägnar sig åt att undersöka fall av oidentifierade personer runt om i världen och har varit starkt engagerad i fallet. Bland annat har den spritt en datorgenererad bild av hans ansikte, en bild som gjorde att Callahans familj kände igen honom och fick dem att kontakta myndigheterna.

Varför mannen kommit att kallas ”Grateful Doe” är efter ”John Doe” – den amerikanska termen för oidentifierade döda män.

Dna-analys bekräftar

När Jason Callahans mamma anmälde honom försvunnen i början av året öppnade polisen i Myrtle Beach en utredning. Dna-prov skickades då på analys.

– Jag väntar på att alla bitar ska falla på plats så jag får veta om det är min son, sa Callahans mamma då enligt den lokala tv-stationen News Channel 15.

Och nu kommer alltså svaret: ”Grateful Doe” är de facto Jason Callahan. Det bekräftar Arkuie Williams, talesperson vid obduktionsenheten i Virginia, enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag är glad att det är löst, men jag är också otroligt ledsen eftersom jag så gärna ville återförenas med honom, säger hans halvsyster Shannon Michelson.

Senast hon såg honom var när de var barn. Hon uppges vara en av flera familjemedlemmar som lämnat dna för att kunna bekräfta hans identitet.

Jason Callahans mamma gav på torsdagen ingen omedelbar kommentar, uppger AP som sökt henne.

ARTIKELN HANDLAR OM