S-profilernas råd till Löfven för att vända usla siffrorna

Publicerad 2015-05-20

Här är S-profilernas råd till hur Stefan Löfven ska vända partiets usla opinionstrend.

Flera tunga företrädare menar att statsministern nu måste börja leverera det han tidigare lovat.

– Det farligaste en regering kan göra är att inte hålla sina löften, säger ex-ministern Thage G Peterson.

Nästa vecka samlas Socialdemokraterna till kongress i Västerås och man gör det med usla opinionssiffror i ryggen. Partiet med Stefan Löfven i spetsen har tappat rejält och är i vissa opinionsmätningar nere på samma nivåer som under Håkan Juholts sista turbulenta tid som partiledare.

Aftonbladet har talat med en rad S-profiler som varit med under både storhetstider och ökenvandringar. Flera av dem lyfter fram att man tror att en del av det sjunkande väljarstödet beror på att Löfven fortfarande tvingas regera med Alliansens budget.

– Det har varit trögt för regeringen att komma i gång, vilket har sina förklaringar. Men nu lovar de ju att till höstbudgeten, då jävlar anamma ska det smälla, säger ex-finansminister Kjell-Olof Feldt.

Men både han och flera andra S-profiler menar att partiets dåliga siffror också har andra förklaringar.

”Många okända ansikten i regeringen”

Thage G Peterson, minister i en rad tidigare S-regeringar, ser en del brister i förtroendefrågan.

– Det var väldigt många okända ansikten som Löfven satte in i sin regering. Det är säkert väldigt duktiga personer, men de var inte kända för Sveriges folk. Min långa erfarenhet är att det måste vara ett stort antal profiler som folk känner igen i en regering.

Han säger även att han mött många människor som ”inte känner trygghet med S-politiken”.

– Det beror på att man börjat slira när det gäller vallöften, det är nog det farligaste en regering kan göra. I synnerhet när det bara är några månader sedan valet. Då undrar folk om det fanns något allvar när man gav de här löftena.

Peterson känner dock förtröstan inför framtiden.

– När vi får bukt med arbetslösheten och kan visa upp talen där och när vi får en tro på skolan, då kommer folk att tycka om oss igen.

”Jag är också otålig”

Ex-ministern Lena Hjelm-Wallén säger att Löfven måste fortsätta fokusera på arbete, tillväxt och utbildning. Hon säger att väljarna röstade för förändring i höstas, som inte gått att genomföra ännu på grund av budgetkaoset.

– Jag tror på de förändringar man ville göra och jag vill se dem förverkligade. Det tror jag också att stora delar av svenska folket vill. Det går ju inte att göra i snabbare takt än vad riksdagsordningen tillåter, men det är klart att jag också är otålig och skulle vilja ha förändringarna på plats.