Gisslandrama på lyxhotell i Mali

avKarl Novalli, Linnea Järkstig, Niklas Eriksson, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16

Beväpnade män tog ett hundratal personer gisslan på lyxhotellet Radisson Blu i Malis huvudstad.

En svensk UD-tjänsteman fanns på hotellet under attentatet.

Först åtta timmar senare var attacken över.

– Gisslansituationen är över. Vi arbetar nu med att säkra hotellet, säger en militärkälla till AFP.

Tipsa | Aftonbladet

Enligt uppgift till nyhetssajten Jeune Afrique ska minst tre tungt beväpnade män ha tagit sig in genom avspärrningen utanför hotellet i en bil med diplomatskyltar vid sju-tiden på fredagsmorgonen, klockan 08 svensk tid.

Gärningsmännen ska ha ropat: Allahu akbar (reds.anm "Gud är större") medan de skjutande tog sig in, enligt BBC. De ska enligt Reuters också ha talat engelska med varandra.

– Jag hörde dem säga på engelska: ”Har du laddat den? Då kör vi”, säger guineanska musikern Sekouba 'Bambino' Diabate enligt NBC News.

Gömde sig under sängen

Han ringde ner till reception men fick inget svar och insåg när han hörde upprepade skottsalvor avlossas att hotellet var under attack.

Han gömde sig i en timme under sängen på sitt rum samtidigt som han hörde angriparna utanför. Vid klockan 08, lokal tid, så knackade det på dörren:

– Jag vägrade öppna fast de sa att de kom från Malis poliskår, säger han enligt NBC.

När han till slut öppnade såg han hur hotellkorridoren var full av rök innan han snabbt fördes i säkerhet tillsammans med fem andra personer.

Total togs cirka 140 gäster och 30 anställda som gisslan, enligt hotellkedjan. Säkerhetsstyrkor slog snabbt en järnring runt hotellet. Vid 11.40-tiden rapporterade AFP att hotellet stormades, enligt en minister nyhetsbyrån talat med.

Några gisslan ska sedan ha släppts. Bland annat de som har kunnat citera verser ur koranen, enligt Reuters.

”Jihadister skjuter i korridoren”

Därefter rapporterade AFP att ett 80-tal ur gisslan frigetts.

– Ingen av gisslantagarna kommer att kunna ta sig ut. Våra specialstyrkor är just nu inne på hotellet och söker igenom det rum för rum, sa Malis inrikesminister Salif Traore på en presskonferens utanför hotellet vid 14.30-tiden, enligt BBC.

Både amerikanska och franska specialtrupper hjälpte till vid fritagningsoperationen. Styrkorna säkrade våning för våning men gärningsmännen barrikaderade sig slutligen på sjunde planet, skriver TT.

– Allt händer på sjunde våningen. Jihadister skjuter i korridoren, säger en säkerhetskälla till AFP.

125 gäster och 13 anställda befann sig då fortfarande i byggnaden, enligt hotellägaren Rezidor Hotel Group.

På fredagseftermiddagen rapporterades att alla som tagits gisslan skulle vara fritagna. Enligt anonyma militärkällor i Mali så ska militären vid 18-tiden fortfarande arbeta på hotellet för att säkra området.

FN:s säkerhetsstyrkor rapporterades efter dramats upplösning ha sett minst 27 döda vid hotellet, enligt Reuters.

Svensk på hotellet

En svensk UD-tjänsteman befann sig på hotellet, men klarade sig oskadd, uppger TT.

– Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

UD vill inte uppge om de visste om att den svenska UD-tjänstemannen befann sig på hotellet.

– Det är inget jag kan gå in på. Jag kan bekräfta att en svensk befunnit sig i gisslan och att vi inte har några uppgifter om döda eller skadade svenskar, säger Catharina Österman till TT.

Den extrema jihadistgruppen al-Mourabitoun uppger att den utfört attacken mot hotellet i samarbete med gruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), skriver den mauretanska nyhetsbyrån Alakhbar, uppger TT.

Många svenskar i Mali

Norra Mali föll under 2012 i händerna på extremister med koppling till al-Qaida, vilket fick Frankrike att gå in i landet i januari 2013.

Sverige bidrar till FN-insatsen Minusma i Mali med ett underrättelseförband på cirka 250 personer. Det är den största svenska militära insatsen utomlands just nu.

Svenskarna, liksom många andra FN-förband, har sin bas i utkanten av Timbuktu, 70 mil nordost om huvudstaden Bamako, skriver TT.

Hotellet ska nästan ha varit fullt, men det är oklart om det bor några svenskar där.

Hotellet tillhör ett av de finaste i Mali och har 190 rum. Det är mycket populärt bland västerlänningar som arbetar i Mali.

Dödade FN-soldater

Enligt tidningen Libération ska bland andra flygbolaget Air France ha sina rum där.

Misstänkta jihadister har tidigare genomfört en rad terrordåd i Mali. Bland annat dödade man fem FN-soldater i somras.

Svenska militärer har tidigare ha bott på hotellet, enligt uppgift till Aftonbladet. Men Försvarsmakten uppger på sin blogg att inga svenska militärer ska vara drabbade.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mali