Flyktingbarnen är på plats i Vellinge

Kom till Hököpinge i går kväll

Läget var spänt och flyktingbarnens ankomst till vandrarhemmet i Vellinge kommun sköts upp.

Först sent på torsdagskvällen kunde barnen flytta in på det omstridda boendet i Hököpinge.

Det stora pressuppbådet utanför byggnaden i Hököpinge utanför Malmö var orsaken till att inflyttningen sköts upp, uppgav Attendo Care, företaget som på uppdrag av Malmö kommun ska driva transitboendet.

– Det var ett stort pressuppbåd utanför byggnaden som vi försökte undvika, om jag ska vara krass. För vi vill att de här barnens ankomst ska vara lugn och ordnad och att de ska känna sig trygga, säger Jonas Morian, informationschef vid Attendo Care, till TT.

Inflyttningen av barnen inleddes under torsdagskvällen, enligt honom.

– Barnen kommer från Afghanistan och Somalia. Vi har 30 platser och utifrån situationen i Malmö utgår vi ifrån att vi kommer att fylla de här platserna.

Upprörda Vellingebor

Många Vellingebor som TT talat med är upprörda. Vellinge har i många år sagt nej till att ta emot flyktingar. Att nu den stora grannen Malmö i norr tänker använda en byggnad i Vellinge kommun för ensamkommande flyktingbarn ses som svårsmält.

– Mina vänner är alla rörande överens. Vi tycker att det är bra i Vellinge att det inte finns så mycket invandrare, säger Ingrid Petersson.

Vellingebon Åke Hansson är också emot. Människor flyttar till Vellinge för att få lugn och ro och det bör respekteras, resonerar han.

Men åsikterna går isär. En av dem som absolut inte har något emot ett transitboende i Hököpinge är Johan Bergqvist.

– Barnen behöver hjälp. Det måste de få, säger han.

Facebook-gruppen Vi som skäms över Vellinges flyktingpolitik manade till protestmejl mot kommunledningen och vid lunchtid på torsdagen inleddes en mejlbombning. Tidig eftermiddag hade kommunen totalt fått 1 450 mejl, enligt registrator Lena Påmark.

Kommunen mejlbombades

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) beklagar att debatten blivit polariserad, men ångrar inte att han gått ut så hårt. Han vidhåller att Malmös agerande är ett uttryck för ett "sammanbrott för svensk flyktingpolitik".

TT: Tycker du inte att Sverige ska ta emot några flyktingar?

– Jag tycker inte att det finns någon anledning att resa en Berlinmur längs Sveriges gränser. Men vi måste göra det på ett sätt som är rimligt, så att vi kan hantera situationen. Det kan vi inte i dag, det är alldeles uppenbart, säger Ljungman.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har ännu inte talat med Ljungman, men kommer "definitivt" att ta upp diskussionen om flyktingbarnen med honom.

TT: Kritiserar partiledningen hans uttalanden?

– Det är svårt att rikta kritik efter en diskussion i medierna. Vi utgår ifrån att han står bakom Moderaternas och regeringens migrations-, integrations- och flyktingpolitik, säger Schlingmann.

TT

Publisert: