Thomas Bodström lämnar Sverige

avKristina Edblom

Thomas Bodström flyttar till USA efter valet – men vill ändå ha en ministerpost

Foto: Björn Lindahl
”JAG FÅR VÄL TA LEDIGT” Beslutet att flytta till USA fattades för två veckor sedan, och det har varit en gammal dröm för familjen att bo där. Att flytten kommer i samband med ett val som han hoppas att de rödgröna vinner ser han inte som någon direkt nackdel. ”Det går att lösa om Mona vill ha mig i regeringen”, säger han.

Thomas Bodström (S) flyttar utomlands nästa höst.

Under ett halvår blir han borta från riksdagen eller regeringen – ändå hoppas han på en ministerpost.

– Jag vill satsa på familjen. Det ska gå att kombinera karriär och familj, säger han.

SATSAR PÅ FAMILJEN Thomas Bodström lämnar sin son Mattias, 6, på förskolan.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Thomas Bodström (S) flyttar utomlands efter valet nästa höst. Familjen – hustrun Helén, barnen, Olof, 18, Ture, 14, Maria, 10 och Mattias, 6 – planerar att bo i USA ett läsår. Thomas Bodström kommer att vara borta under några månader.

– Jag ska vara med och vinna valet, sedan flyttar jag till familjen i början av oktober. Jag kommer åka hem till Sverige under tiden också, säger han.

En gammal dröm

Beslutet har vuxit fram under hösten. Redan i somras började familjen prata om att göra verklighet av en gammal dröm och för två veckor sedan bestämde de sig. Då hade han fått partiledaren Mona Sahlins godkännande.

Thomas Bodström, som är Socialdemokraternas förstanamn på riksdagslistan i Stockholms län, är en given ministerkandidat om det blir ett regeringsskifte efter valet 2010.

– Jag vill vara med i regeringen. Men först måste jag få frågan. Jag är säker på att det går att lösa om Mona vill ha mig i sin regering. Jag vet att jag inte kommer att ångra mig, och jag vet att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte gjorde det här nu när jag har möjligheten.

”Har löst sig förr”

Hur kan du vara minister om du bor i USA?

– Jag kommer inte att sitta i regeringen eller riksdagen medan jag är borta. Antingen får jag utses och ta ledigt eller så får jag utses när jag kommer tillbaka. Det har löst sig förr, men då har det varit kvinnor som har varit föräldralediga.

Är du garanterad en plats i regeringen om ni vinner?

– Det får du fråga Mona Sahlin. Men de som hoppas att jag ska sluta med politiken kan sluta hoppas. Det är inte en paus, jag tar inte time out. Jag kommer att fortsätta jobba politiskt, främst genom min blogg och jag kommer att delta i den politiska debatten i Sverige.

Om Mona Sahlin hade sagt att du går miste om ministerposten om du åker, hade du åkt då?

– Familjen går ändå först. Jag har inget val och jag vill så gärna att det ska gå. Jag ska göra det som ingen annan gjort tidigare, och så får vi utvärdera det sen.

Hur tror du att det påverkar väljarnas förtroende, du har ju ändå ett åtagande mot dem när du kandiderar till riksdagen?

– Jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt om det påverkar förtroendet att jag är borta under en väldigt begränsad tid. Jag berättar det här i god tid och jag kommer inte att sluta arbeta politiskt.

Skulle ha åkt till Asien

När Göran Persson ringde och frågade om advokaten Thomas Bodström ville efterträda Laila Freivalds som justitieminister den 10 oktober 2000 var det självklara svaret ja. Den vintern skulle familjen egentligen ha åkt på en långresa till Asien. Biljetterna var redan köpta, planerna utstakade.

– Det här har levt med oss i tio år. Vi vill göra något annorlunda med familjen, flytta utomlands eller göra en lång resa. Min äldsta son Olof har verkligen sett fram emot det, han var ju ganska stor då, säger Bodström.

Inför valet 2006 kom resplanerna upp igen, Thomas Bodström var då less på arbetet som justitieminister.

– Men när vi förlorade valet förändrades allt. Jag ville inte lämna skeppet. Mitt mål har varit att vi ska vinna nästa val, och det är det fortfarande.

Har sålt 90 000 böcker

Thomas Bodström tjänade 2 015 000 kronor förra året, som riksdagsledamot, advokat och författare. Hans senaste två böcker har sålt i uppåt 90 000 exemplar, inklusive ljudböcker och pocket, i fem olika länder. Tillsammans med filmrättigheter har författaren Thomas Bodström tjänat minst en miljon kronor på böckerna.

Det är de pengarna han nu vill använda för att få mer tid till familjen och för att förverkliga deras dröm.

– Det kommer att kosta massor att vara borta, en miljon kanske. Vi behöver boende där och jag vet inte om jag vill hyra ut vårt hus. Nu har vi möjligheten. Vad kan vara bättre än att göra det här med min fru och mina barn, säger Thomas Bodström.

Vill gästföreläsa

Förutom att blogga ska Thomas Bodström skriva på en fjärde bok. Han undersöker också möjligheterna att gästföreläsa på ett amerikanskt universitet. Men detaljerna i flytten är inte klara.

– Det lutar åt att vi flyttar till östkusten, men vi har olika uppfattning om det. Jag vill att barnen ska se det riktiga USA, så det blir inte New York i alla fall, säger Thomas Bodström.