Nyheter

Så påverkas din plånbok

Av: 

Eva Buskas

Joachim Kerpner

NYHETER

Både arbetslösa och sjuka får mer pengar i plånboken om de rödgröna vinner valet.

Däremot blir det höjda skatter för höginkomsttagarna.

Det blir rejäla höjningar av a-kassan om de rödgröna vinner valet nästa år. Mest generösa är Socialdemokraterna som vill att a-kassan på sikt ska kunna ge närmare en tusenlapp om dagen, mot 680 kronor i dag. Snålast är Miljöpartiet som inte föreslår några höjningar av a-kassetaket förrän om tre år – först 2012.

”Starkare välfärd”

De rödgröna sätter också stopp för utförsäkringen av sjukskrivna. Om de vinner valet tas tidsgränserna för sjukpenningen bort. Dessutom slipper de långtidssjukskrivna att få sjukpenningen sänkt efter ett år.

– Det blir en starkare välfärd. Sjuka, gamla och arbetslösa ska inte betala för den här krisen, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesman för Vänsterpartiet.¨

Chockhöjning

För att betala satsningarna chockhöjer Vänsterpartiet inkomstskatterna för alla. För dem som tjänar mindre än 19 000 kronor blir höjningen max 200 kronor i månaden. Men för den som tjänar 50 000 höjs skatten med över 2 000 kronor.

S och MP höjer bara för dem som tjänar omkring 45 000 i månaden eller mer.

– De med de riktigt stora förmögenheterna och inkomster över miljonen, de kommer att få vara beredda att bidra, säger Thomas Östros, ekonomisk talesman för S.

S och V satsar också på en ny förmögenhetsskatt. V vill införa skatten på förmögenheter över 1,5 miljoner och S från 2,5 miljoner.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter