Svartjobb ska bli rent

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-14

Snart blir städhjälp superbilligt

Från 1 juli blir det enkelt och superbilligt att anlita städhjälp.

För halva priset kan du hålla huset skinande rent.

Sommaren 2007 införde regeringen avdraget för hushållsnära tjänster. Då var det upp till varje person att själv dra av halva kostnaden i sin deklaration.

Med det nya permanenta husavdraget som träder i kraft om två veckor får kunderna skatterabatten redan vid köptillfället.

Halva priset

Om du i dag anlitar en städfirma för 2 000 kronor i månaden innebär det att du får en faktura på 1 000 kronor i fortsättningen.

Regeringens syfte med reformen är att minska svartarbetet.

– Vi är otroligt glada att det blir enkelt att köpa vita tjänster för det är ingen hemlighet att den svarta sektorn är stor i den här branschen, säger Åsa Andersson Antelli, vd på städföretaget Hemfrid.

På Hemfrid, med 900 anställda, anställer man nu en person som ska sköta pappersarbetet. Tuffare blir det för de mindre företagen.

”En stor oro”

– Det är en stor oro för oss hur vi ska klara det administrativa, säger Anne Blom, vd för Städservice, med ett 30-tal anställda.

Allt fler privatpersoner passar på att ta hjälp av städfirmorna för att hålla rent hemma. En undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega har gjort visar att 255 000 hushåll köpte hushållsnära tjänster i december förra året, en ökning med 71 000 hushåll sedan april samma år.

Anställda i Polen

Städfirman Strykfritt tar en knapp tusenlapp för fyra timmars städning två gånger i månaden.

Hur kan ni vara så billiga?

– Vi har personal från en polsk firma som vi samarbetar med. I Polen är skatteavgifterna mycket låga, säger arbetsledaren Sylvia Sienkiewicz.

Följ ämnen i artikeln