Här grips de – misstänkta för terrorism

1 av 6
EXKLUSIVA BILDER Bilderna är tagna några timmar efter tt de tolv personerna försökt ta sig förbi en vägspärr i Pakistan. Enligt den polisrapport som Aftonbladet tagit del av är en av de fyra gripna svenskarna den förre Guantánamofången Mehdi Gezali. De tre andra är ett par och deras tvååriga barn.

avJill Sjölund, Claes Petersson

NYHETER

Här grips de misstänkta terroristerna i Pakistan.

Aftonbladet har tagit del av polisrapporten som visar att Mehdi Ghezali är en av dem – liksom ett ungt svenskt par och deras tvåårige son.

I skydd av mörkret försökte de ta sig till Usama bin Ladins påstådda gömställe, enligt utredningen.

Det var strax före gryningen den 28 augusti. Klockan hade ännu inte slagit sex på morgonen när den stora skåpbilen närmade sig vägspärren i Dera Ghazi Khan i Pakistan.

Falska dokument

I fordonet satt tolv personer: Sju turkar, en pakistanier och fyra svenskar.

– De försökte ta sig förbi checkpointen medan det var mörkt. De ville passera före gryningen eftersom det inte brukar vara lika välbevakat då, säger en källa med insyn i utredningen.

– De var klädda i likadana kläder och huvudbonader som lokalbefolkningen vanligtvis bär och de hade falska dokument. De försökte utge sig för att vara från området.

Men planen slog fel. Bilen stoppades och när vakterna började prata med personerna i bilen insåg de snart att de inte kom från trakten. Alla tolv greps och fördes till polisstationen.

Tvåårig pojke

Aftonbladet har tagit del av polisrapporten. Där framgår att fyra av namnen är svenska:

• Mehdi Muhammed Ghezali – identiskt med den förre svenske Guantanamofången.

• En 28-årig man och hans 19-åriga flickvän. Paret greps 2007 i Somalia misstänka för terrorism och satt fängslade i flera månader innan de släpptes.

• En tvåårig pojke – parets son.

– De tvingades snart uppge vilka de egentligen var, säger källan.

Aftonbladet kan i dag visa bilder på flera personer som påstås vara bland de misstänkta (gå med i plus eller köp dagens tidning för att se bilderna). Bilderna togs timmarna efter gripandet och har publicerats i tidningen Daily Khabrain.

– Männen skiljdes från den svenska kvinnan och hennes barn innan de förhördes av polisen, säger fotografen Saboor.

10 940 dollar

I samband med gripandet beslagtog polisen ett stort antal föremål som de misstänkta terroristerna hade med sig på resan.

Allt listas i den hemliga polisrapporten som Aftonbladet tagit del av. Där framgår bland annat att gruppen hade med sig en bärbar dator, 10 940 dollar, cd-skivor, knivar, koraner och en metallsnara.

Anklagelserna mot de gripna stod snart klara:

– De är misstänkta för att vara terrorister med kopplingar till al-Qaida.

Hemlig ort

De gripna fördes snart iväg från Dera Ghazi Khan till hemlig ort, troligen någonstans i Islamabad.

Enligt källor med insyn ska det under utredningen ha framkommit att resan startade i Turkiet. Gruppen fortsatte sedan vidare till Iran, som är hemlandet för sju av dem. De tog sig därefter in i Pakistan via Zahidan och vidare till Quetta.

– De bytte hela tiden fordon för att inte bli upptäckta och de hade falska papper, säger källan.

Sedan ska gruppen ha åkt vidare till Loralai där de bytte fordon igen och fortsatte till Dera Ghazi Khan där de greps.

”Styrs av talibaner”

– Deras plan var att åka till stamregionen i södra Waziristan. Det ett område som styrs av talibaner, säger en person med insyn.

Amerikanska säkerhetskällor har länge hävdat att det är i det här området som Usama bin Ladin gömmer sig. Samma källor menar att området har blivit al-Qaidas högkvarter, varifrån de planerar sina attacker mot väst. Det är ett laglöst land, ett vidsträckt bergslandskap där gevärsskotten från lokala krigsherrar inte sällan ekar mellan de vassa klipporna.

Enligt poliskällor ska Ghezalis grupp efter gripandet ha sagt att de bara var ute och missionerade för den opolitiskt religiösa rörelsen Tableeghi Jamaat.

Enligt källor till Svenska Dagbladet har Mehdi Ghezali övervakats av svenska myndigheter sedan han släpptes från Guantanamo år 2004. Myndigheterna visste därför om att Ghezali hade lämnat Sverige och de ska ha förvarnat andra länder dit han åkt.

UD bekräftar gripanden

Utrikesdepartementet bekräftade på lördagseftermiddagen att det är tre svenskar som har gripits i Pakistan.

– Vi har fått bekräftelse från Pakistanska myndigheter att tre svenskar har gripits, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst, till TT.

Enligt henne kan UD inte kommentera svenskarnas identitet:

– Dem har vi inte fått bekräftade. Och även sedan när vi får det råder det konsulär sekretess.