Nyheter

Flyktingpojkarna kom med tåg

Av: 

Mattias Sandberg

Sofia Ström

NYHETER

Blev inte avslängda i skogen av lastbilschaufför

De fem flyktingpojkarna från Afghanistan dumpades inte i skogen av en lastbilschaufför.

De kom med tåg, men eftersom de inte hade någon biljett kastade SJ av dem i Sävsjö.

Pojkarna kom med ett X2000 från Malmö på julaftons förmiddag. När de inte ville köpa biljett ombord sattes de av i Sävsjö.

– Det är mycket som tyder på att killarna inte blev avslängda från en lastbil i Sävsjö. Vi har fått in uppgifter som pekar på att de kom med tåg från Malmö. Och sedan släpptes av i Sävsjö, säger Nils-Erik Eriksson på Jönköpingpolisen.

Ingen biljett

– Det förklarar också varför killarna kom gående längs med järnvägsspåret. Så nu jobbar vi på att få fram vad det är som verkligen har hänt, säger Nils-Erik Eriksson.

De fem ungdomarna, mellan 14 och 18 år kommer från Afghanistan. De har berättat att de färdats i 18 dagar i en container på en lastbil i hela vägen från Afghanistan.

När pojkarna upptäcktes i Sävsjö omhändertogs de av Sävsjös församling och fick bo i Höglandskyrkans källare.

Missförstånd – inte lögn

Församlingens pastor Jonas Nyström säger att det rör sig om ett missförstånd och att pojkarna inte ljugit.

– Vi har inte haft tillgång till någon riktig tolk.

Endast en av pojkarna talar några ord engelska. Därför har ett översättningsprogram på internet använts för kommunikation.

SJ bekräftar att pojkarna kom med ett X2000 tåg mellan Malmö och Stockholm. De upptäcktes utan biljett i första klass-kupé i Alvesta.

Stannade för att släppa av

– Eftersom de inte ville köpa någon biljett så tog personalen ett beslut att göra ett extra stopp i Sävsjö och släppa av dem, säger Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s presstjänst.

Enligt Håkansson ringde personalen polisen och informerade om att de släppt av pojkarna.

Så ni dumpade pojkarna i Sävsjö?

– Vi visste inte att det var flyktingbarn, det var en vanlig avvisning av icke-betalande. Och vi släppte inte av dem mitt i skogen utan i en tätort, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Socialtjänsten i Sävsjö kommun ska nu placera fyra av pojkarna på ett ungdomshem i Göteborgsområdet. Den äldsta pojken, 18 år, kommer att placeras på Migrationsverkets förvar i Mölndal. Enligt polisen är det redan klart att pojkarna söker asyl i Sverige, skriver TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter