Polisen tog 2-årig pojke

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrarna tidigare fängslade för terrorism

chockad Mamman till den gripna 19-åriga svenskan är mycket chockad över uppgifterna om att hennes barn och barnbarn gripits i Pakistan.
Foto: SCANPIX
chockad Mamman till den gripna 19-åriga svenskan är mycket chockad över uppgifterna om att hennes barn och barnbarn gripits i Pakistan.

Den 19-åriga kvinnan och hennes 28-årige man har tidigare varit fängslade i Etiopien för terrorism.

Nu har de gripits tillsammans med Mehdi Ghezali i Pakistan

Polisen omhändertog också deras tvååriga son.

–?Jag är chockad, säger pojkens mormor.

Foto: ETIOPISK STATSTELEVISION
fångläger Den 25-årige mannen var tidigare fängslad i tre månader i ett etiopiskt fångläger misstänkt för terrorism.

Sent i går kväll väntade den gripna småbarnsmammans familj fortfarande på besked från svenska UD om det verkligen är deras dotter, svärson och barnbarn som sitter fängslade i Pakistan.

Deras namn finns med på den pakistanska polisens lista över gripna.

–?Jag är mycket chockad. UD säger att de inte vet, meddelar mamman från sin lägenhet i en förort till Stockholm.

Pilgrimsresa

Till Svenska Dagbladet säger hon att dottern ska ha åkt till Saudiarabien på pilgrimsresa och att hon inte känner till att de ska ha rest till Pakistan.

Det är inte första gången mamman, en svensk kvinna som konverterat till islam, får leva i ovisshet om vad som hänt hennes dotter.

I december 2006 reste dottern, då 17 år, och hennes då 25-årige fästman till Dubai på solsemester. De besökte en svensk familj och skulle ha stannat i två veckor. Men längtan efter äkta muslimsk kultur och vacker natur fick dem att resa till Somalia med en bekant. De berättade ingenting för mamman i Stockholm.

Strax efter att de landade i det sedan länge krigshärjade Somalia blossade hårda strider upp. Semestern blev en mardröm och de vågade inte gå ut under flera veckor. Etiopiska styrkor bombade på julaftonen huvudstaden Mogadishu och efter några dagar försökte paret fly till Kenya och den svenska ambassaden i Nairobi.

Fängslade i tre månader

Men i gränstrakterna mellan Kenya och Somalia gick de vilse och greps. Efter tio dagar i fängelse i Kenya fördes de tillbaka till Somalia och sedan vidare till ett fångläger i Etiopien. I tre månader var de fängslade, misstänkta för terrorism.

Enligt parets egna uppgifter förhördes de av en rad olika västerländska underrättelsetjänster. Amerikanska agenter ska också ha tagit deras fingeravtryck och DNA-prover.

Hemma i Sverige förde den 19-åriga kvinnans mamma en hård kamp för att få dottern fri. Hon beskrev henne som vilken svensk som helst.

–?En glad och sprallig tjej som älskar tv, saltlakrits och sitt smink. Hon bryr sig om andra människor och tror gott om alla. Väldigt blåögd och väldigt mycket tonåring, sa mamman i en intervju med SvD.

Vädjade till Bildt

Det gick knappt en dag utan att hon uppvaktade UD för att få ett besked om vad som hänt hennes dotter. Först efter en månad fick hon veta att hon fängslats och befann sig i ett fångläger i Etiopien.

–?Om andra kan de säga att de är farliga terrorister och på så vis komma undan med allt. Men knappast en gravid 17-årig flicka, sa mamman då till Svenska Dagbladet.

Mamman vädjade till Carl Bildt om hjälp att befria hennes dotter och efter tre månader i fångenskap släpptes hon. Kvar i fängelset var hennes fästmän. Han förhördes av två polismän från Säpo och inom några veckor, i mitten på maj 2007, släpptes även han.

De åtalades aldrig för något brott. Nu har flickan hunnit fylla 19 år och har fött barnet – en pojke som nu är 2 år.

Den 28 augusti greps de återigen misstänkta för terrorism, denna gång på väg mot de talibankontrollerade områdena på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Publicerad: