Nyheter

Snopet, Sahlin!

NYHETER

Nu blossar striden om kärnkraften upp igen

Maud Olofsson är inte den stora förloraren på uppgörelsen om kärnkraften.

Det är Mona Sahlin.

FÖRLORAREN Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har en tung uppgift framför sig
FÖRLORAREN Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har en tung uppgift framför sig

Centerpartiet har symboliserat motståndet mot kärnkraften. När dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin på 1970-talet förgäves slogs mot fler aggregat fick partiet 25 procent av rösterna.

En av hans efterträdare, Lennart Daléus, ledde Linje 3-kampanjen i folkomröstningen om kärnkraften 1980. Kärnkraft, nej tack blev för många synonymt med Centern.

Att peka ut Maud Olofsson som en svikare är med andra ord väldigt lätt. När hon, med partistyrelsens och riksdagsledamöternas godkännande, gick med på att låta kärnkraften leva vidare övergavs ett nära 40-årigt, högljutt och stundtals emotionellt motstånd.

Men Olofsson är inte den som förlorar mest på uppgörelsen. Hennes partikamrater är nöjda med att hon lyckats få beslut på att den nya kärnkraften ska byggas utan statliga subventioner. Och att hälften av energin ska komma från förnybara källor

redan 2020.

Nej, den stora förloraren riskerar att i stället bli Socialdemokraternas Mona Sahlin. Hennes parti är djupt splittrad i frågan och nu blossar striden upp igen.

Stefan Löfvén är ordförande i IF Metall och sitter i Socialdemokraternas allra högsta ledning. Han applåderar regeringens uppgörelse.

Det gör också andra företrädare för fack med medlemmar i elslukande branscher. Liksom det nätverk av lokalpolitiker (S) som representerar kommuner med elintensiv industri.

Andra sossar har en helt annan uppfattning. En av dem är Thomas Eneroth, partiets energipolitiske talesman, som anser att uppgörelsen saboterar förutsättningarna för mer grön energi.

Mellan dessa ytterligheter ska Mona Sahlin navigera när hon går till överläggningarna med alla partier om framtidens energi. Hon ska dessutom hålla sams med kamraterna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det kommer inte att lyckas. Många kommer bli väldigt sura på Mona Sahlin. Antingen för att hon inte förstår näringslivets villkor. Eller, mindre sannolikt, för att hon ger grönt ljus för mer kärnkraft.

Eljätten Fortum, delägare i de svenska aggregaten, ansökte i går om att få bygga en ny reaktor i

Lovisa i Finland.

Kärnkraften blev ingen parentes. I klimatkrisens spår tar den revansch.

Veckans citat 1

Man ska inte få hudallergier av sin soffa.

Konsumentminister Nyamko

Sabuni (FP) är glad över att

giftet dimetylfumarat som orsakar allergier totalförbjuds.

Veckans citat 2

Den typ av bonusar som vi sett är döda och återkommer inte i svensk ekonomi.

Finansminister Anders Borg (M) är tvärsäker. Men även han har haft fel förr.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter