Nyheter

Vatikanen kräver avbön från SSPX-präst

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

"Ta tillbaka uttalanden om Förintelsen"

Vatikanen böjer sig för omvärldens ilska över prästen Richard Williamson som öppet förringar Förintelsen. Nu kräver Vatikanen att Williamsson ska ta tillbaka sina uttalanden om Förintelsen för att han ska erkännas som biskop, skriver AP.

Uttalandet kommer dagen efter att den tyska förbundskanslern Angela Merkel uppmanat påven att ta avstånd från Williamssons uttalanden om Förintelsen. Tyska kyrkan, judiska och kristna amerikanska grupper har också fördömt Williamson.

Förnekar dödssiffra

Williamson är med i det ultrakonservativa prästbrödraskapet SSPX. Han har flera gånger sagt att han inte tror att sex miljoner judar dödades under andra världskriget, bland annat i en svensk intervju. Han tror att dödssiffran är mellan 200 000 och 300 000 personer.

"Tyskland har betalat ut miljarder och miljarder tyska mark och nu euro eftersom tyskarna har en skuld komplexa om de har gasats ihjäl 6 miljoner judar. Tja, jag tror inte att 6 miljoner judar gasats ihjäl, har han sagt enligt AP.

Välkomnas av judar

Judiska ledare välkomnade Vatikanens ställningstagande under onsdagen:

"Hade de uttryckt allt det här på en gång, hade vi kunnat undvika skadan och onödigt lidande," skriver rabbin David Rosen i den amerikansk-judiska kommittén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: