Nyheter

Han lyckades ta sig in till Aung San Suu Kyi

NYHETER

Fortfarande finns bara ytterst knapphändiga uppgifterna om vem den amerikanske simmaren egentligen är. Med hjälp av nyhetsbyråer, amerikansk lokalpress, exilburmesiska nyhetstjänster och regimtrogna webbplatser går det ändå att skapa någon form av bild av mannen.

John Yettaw – vars efternamn även stavats Yeattaw – är 53 år gammal och bosatt i den lilla byn Falcon i Missouri, några mil öster om Lebanon. Han är gift, har sju barn, uppges vara mormon och ska ha deltagit i Vietnamkriget. Han besökte Burma redan i höstas och påstås även då – enligt en regimtrogen burmesisk webbplats – ha tagit sig in till Aung San Suu Kyi.

”Skriver en bok”

Yettaw sägs ha varit i kontakt med exilburmeser i Thailand och förklarat för dem att han höll på att skriva en bok om hjältemod. När han simmade över Inya-sjön i förra veckan möttes han av de två hushållerskor, mor och dotter, som är Nobelpristagarens enda sällskap i huset. Han sade att han var hungrig och trött efter simturen och berättade att han hade diabetes. Han fick mat, tilläts övernatta på golvet och fick även träffa Aung San Suu Kyi som ska ha bett honom att lämna området.

”Han är en idiot”

Hennes huvudadvokat, Kyi Win, beskyller amerikanen fullständigt för att hon nu har gripits.

– Han är en idiot, säger advokaten.

TT

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter