Vill ha tvångsvård för våldtäktsmän

avJohan Arkert

Moderat riksdagsman vill att vården ska fortgå tills läkare gett friskhetsintyg

Dömda våldtäktsmän borde få tvångsvård utöver sina fängelsestraff.

Det anser Mats G Nilsson moderat riksdagsman som vill att frågan tas upp i den pågående utvärderingen av sexualbrottslagen.

– Det handlar om tuffare tag. Idag kan man bara dömas till vård om man kan slå fast att gärningsmannen oavsett brott lider av en psykisk störning, säger han till Svenska Dagbladet.

Foto: Ulrika Vendelbo
Mats G Nilsson

Mats G Nilsson som engagerat sig i insatser för att minska antalet våldtäkter föreslår i en egen rapport till justitieminister Beatrice Ask (M) nya påföljder för sexualbrott.

Han vill att våldtäktsmän alltid ska dömas till tvångsvård. Oavsett om fängelsestraffet avslutats tidigare ska vården fortsätta efter frisläppandet.

Endast när en läkare skrivit ett friskhetsintyg för den dömde våldtäktsmannen ska behandlingen få avslutas.

"Tuffare tag"

– Det handlar om tuffare tag. Idag kan man bara dömas till vård om man kan slå fast att gärningsmannen oavsett brott lider av en psykisk störning. Men jag menar att man även ska kunna dömas till vård när man förgripit sig sexuellt på en annan människa. Det är ett sjukt beteende, säger Mats G Nilsson till Svd.

I Sverige kan inte sexualbrottslingar dömas inte dömas till vård eftersom den är frivillig och enligt statistik som Svenska Dagbladet tagit del av är det endast 25 procent av våldtäktsmännen som påbörjar den frivilliga vården.

Justitieminister Beatrice Ask M har avböjt att kommentera förslaget som får stöd av professor Madeleine Leijonhufvud professor i straffrätt vid Stockholms Universitet.

"Rimlig väg att gå"

– Utan att gräva ner mig i frågan om den här typen av sexualbrott är en sjukdom eller inte så är jag övertygad om att dessa personer behöver behandling. Att göra vården obligatorisk och att den ska avslutas med ett friskintyg är därför en rimlig väg att gå, säger Madeleine Leijonhufvud enligt Svd.