Rustade för storbråk

avLinda Hjertén, Robert Triches

Demonstranter börjar samlas inför G20-mötet

Foto: AP
Kravallpolis kallades in till Bank of England, där tusentals demonstranter samlats under onsdagen.

LONDON/STOCKHOLM. "Storma banken" och "Häng bankirerna".

Det ropar de dryga 3 000 demonstranter som protesterar under G20-mötet.

Samtidigt stormade demonstranter ett av Royal Bank of Scotlands bankkontor.

Dryga 4 000 demonstranter har samlats i Londons finansdistrikt, enligt BBC News. De flesta av dem är "anti-kapitalister" samt en hel del miljökämpar och anarkister som passar på att demonstrera då alla världens ögon är riktade mot London och G20-mötet.

Utanför Bank of England, själva målet för demonstrationerna, blev stämningen under eftermiddagen hätsk.

Kravallpolis kallades in efter att en polisman slagits med en stolpe i huvudet.

Flera skadade

Samtidigt stormade fyra personer närliggande Royal Bank of Scotland och slog sönder glasrutor på kontoret. Banken har blivit en symbol för den ekonomiska krisen då den gick så dåligt att den togs över av den brittiska riksbanken.

Än så länge har 19 personer gripits enligt BBC News, flera andra har omhändertagits och både demonstranter och poliser har skadats.

Ridande poliser

Fyra personer har gripits för att de bar kniv, ett tiotal andra för störande av ordning samt stöld av polisuniformer och elva personer för att de färdades i en pansarbil vid vid Bishopsgate, inte långt från stadens finansdistrikt.

Demonstranter har även bombarderat polisen med frukt och mjöl.

Ridande poliser sattes på eftermiddagen in.

– Nu börjar det bli ganska hätsk stämning. Det är ganska många maskerade demonstranter. Det är spänd stämning, säger aftonbladets Robert Triches.

5 000 poliser

För den brittiska polisen är dagens demonstrationer en utmaning och 5 000 poliser finns på plats för att förhindra det man tror kan bryta ut i ett gatukrig.

– Det här kommer att bli en av de största, mest utmanande och komplicerade insatser vi någonsin har gjort, sade polisens insatschef Simon O'Brien.

"Saknar motstycke"

Polisen vet att tusentals ”professionella” aktivister har rest till London från bland annat Frankrike, Italien och Tyskland för att delta i de olika demonstrationer som planeras under mötet.

– Det planeringsarbete som pågår i mejltrafik, i chattrum och i öppna källor saknar motstycke, säger polischef Simon O’Brien på Metropolitanpolisen.

I affärskvarteren i City, området som kallas ”The Square Mile”, har flera affärsinnehavare och banker barrikaderat sig. Polisen har vädjat till arbetare i City att undvika att visa sig ute i kostym och med portfölj och många har under dagen följt deras råd.