Nyheter

"Climategate" får forskare att pausa

NYHETER

Chefen för det brittiska forskningsinstitut som anklagats för att överdriva klimatförändringarna stiger tillfälligt åt sidan.

Institutet CRU vid University of East Anglia i Norwich har hamnat i blåsväder sedan hackare tagit sig in på institutets dataservrar och kopierat och publicerat tusentals personliga e-postmeddelanden från 1990-talet och framåt. Händelsen har snabbt döpts till "Climategate" av klimatförändringsskeptiker som tagit fasta på uttryck och formuleringar i meddelandena som de anser vara bevis på att CRU medvetet manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringarna.

CRU:s chef Phil Jones – vars egna mejl bland annat innehållit ord som "trick" och "gömma nedgången" – tar nu en paus under tiden som saken utreds.

– Det är ett viktigt steg för att garantera att CRU kan fortsätta att arbeta normalt, sade universitetets vice-rektor Edward Ashton på onsdagen.

Skeptikernas glädje över e-postmeddelandena har fått de klimattroende att sucka.

"Oppositionella grupper tar formuleringar ur sitt sammanhang för att försöka underminera allmänhetens förtroende för klimatforskningen. Även om man skulle bortse från CRU:s uppgifter så finns det överväldigande bevis för att människans agerande bidrar till de farliga nivåerna av global uppvärmning", skrev brittiska UCS (Förbundet för oroliga forskare) på onsdagen.

TT

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter