Så får du ordning på familjens ekonomi

1 av 2 | Foto: Annika Creutzer är chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24..
NYHETER

Juli är den månad då de flesta av oss fattar de stora privatekonomiska besluten. Det är min erfarenhet.

Då är familjen är samlad och har tid att planera.

För en enkel genomgång kan det vara bra att göra en lista med följande nyckelord: leva, låna, spara, bo och försäkra.

Leva är alla vardagskostnader. Det kan vara dags för en översyn av kostnaderna för el, telefon, bredband och andra abonnemang. Några enkla klick på prisjämförelsesajter visar om du tjänar på ett byte.

Leva är också alla pengar som går in och ut på kontot. Har du rätt bank eller är det dags att göra slag i saken och byta?

Och så är det alla de vanliga utgifterna. Vad ska vi ändra i vårt konsumtionsmönster? Börja veckohandla maten och spara tid och pengar kan vara ett sådant beslut.

Låna är rubriken för bolån, billån, avbetalningsköp och andra krediter. Vilka lån är det dags att göra sig av med? Kanske en tuffare avbetalning eller lösa dem med hjälp av ett billigare banklån.

Ha också koll på när det är dags att sätta om det bundna bolånet. Det är bra att i god tid ha funderat på om det ska fortsätta att löpa med samma bindningstid eller om det kanske är bättre med rörlig ränta.

Spara är rubriken för semestersparandet, bufferten och det långsiktiga sparandet. Det kan vara dags att få struktur på vilka pengar som ska gå vart. Det gamla sparkontot, som en gång i tiden var bra, kanske inte ger någon ränta alls.

Då är det dags att flytta sparandet till ett bättre ställe – och tänk på att det ska vara insättningsgaranti på kontot.

Och är det ont om pengar är det viktigt att ändå få i gång något litet buffertsparande. För det kan bli en lång och kall vinter på den svenska arbetsmarknaden.

Bo är ämnet för många familjer i år. Många funderar säkert på att ägna en del av hösten åt att förbättra bostaden.

Det kan vara en köksrenovering, ommålning av något rum eller annan renovering. Nu har det blivit mycket attraktivt med skattereduktionen för arbetskostnader. Men det är många regler kring ROT och andra hustjänster och det finns risk för att det blir en skattefälla om du inte ser upp. Vi har skrivit mycket om detta och du hittar mina och andra artiklar på aftonbladet.se.

Är det dags att byta bostad är det också något som kräver familjeråd i god tid. Priserna väntas falla under hösten och vid prisfall är det bättre att sälja först och köpa sedan.

Försäkra är den sista punkten på listan. En lista på alla försäkringar underlättar genomgången. Bilförsäkringen är den försäkring vi oftast byter. Den försäkring som ena året var bäst kan nästa år vara förbipasserad av flera andra.

Försäkringsbelopp i hemförsäkringen är exempel på annat som är bra att se över. Kanske har familjeförhållandena ändrats och det ska vara en ny förmånstagare på någon försäkring.

När allt är genompratat är det bara att skriva en ”att göra-lista”. För själva arbetet med att byta, jämföra och flytta får vänta till efter semestern. På semestern får alla papper vila.

Annika Creutzer