Grevens liv skyddas av specialpolis

NYHETER

Fruktar nytt mordförsök – under rättegången

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Oroande Åklagaren har svårt att hitta några motiv till mord hos dörrvakten. Detta skapar oro för nya attacker, då det kan finnas andra som vill ha ihjäl greven, enligt källor till Aftonbladet.

Polisen fruktar en ny attack mot greven och hans sambo i dag.

När rättegången inleds befaras att någon återigen ska försöka döda paret som nu skyddas dygnet runt.

– Det finns risk för brott som innebär allvarlig fara för någons liv, skriver tingsrätten.

Sedan mordförsöket i april har greven och hans sambo haft ständig polisbevakning. En risk och hotbildsanalys har visat att paret och deras nyfödda barn lever mycket farligt.

De har fått skyddade identiteter och poliser från personskyddsenheten följer dem dygnet runt.

Inför rättegången i dag ringde polisen till domstolen och begärde särskilda skyddsåtgärder. Efter ett beslut av Stockholms tingsrätt kommer förhandlingen mot den misstänkte skytten att hållas i säkerhetssalen. Alla besökare kommer att tvingas genomgå en kontroll. Med undantag för åklagare, advokater och grevparet själva.

Säkerhetsnivån hög

”Till följd av omständigheter finns risk att det i samband med huvudförhandlingen i målet kan komma att förövas brott som innebär allvarlig fara för någons liv, hälsa eller frihet...” skriver chefsrådmannen Göran Nilsson i sitt beslut.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har personskyddsgruppen planerat rättegångsdagen grundligt. Alla transportvägar, in- och utgångar har kartlagts. Även inne i säkerhetssalen kommer de att skyddas av civilklädda poliser.

Åklagaren Rolf Hillegren säger att han är övertygad om att han har åtalat rätt person för mordförsöket. Men att det fortfarande är oklart varför den misstänkte ville döda greven och hans sambo. Utredarna har hittills inte hittat någon direkt koppling mellan paret och den misstänkte dörrvakten.

Enligt flera källor är det just skyttens brist på motiv som gjort att man fruktar nya attacker. Det skulle kunna finnas en anstiftare till mordförsöket som vill försöka igen.

– Det bör ju hänga i hop med det, alla frågor är inte besvarade, säger Rolf Hillegren.

Exfrun helt oskyldig

Tidigare var grevens ex-fru, en 39-årig kvinna från Stockholm, häktad misstänkt för att ligga bakom mordförsöken. Men hon släpptes i brist på bevis och ska enligt åklagaren betraktas som helt oskyldig.

Den misstänkte 41-årige dörrvakten har under förhören vägrat att samarbeta trots många graverande bevis. Enligt sin advokat saknar han förtroende för polisen och han beskyller dem för att plantera ut bevis.

Berätta sanningen

Men i morgon, inför tingsrätten, ska han kanske berätta sanningen.

– Jag tror att han kommer att lämna en berättelse, mer än så vill jag inte säga, säger hans advokat Peter Lindqvist.