Så ska Reinfeldt uppvakta Obama

avPer Bjurman

Statsministern umgås flitigt med världens mäktigaste

Foto: Foto: ALESSANDRA TARANTINO/AP
kärt återseende I somras träffades flera av världens ledare på G8-mötet i Italien. Nu har Fredrik Reinfeldt åkt till USA, bland annat för öppnandet av FN:s generalförsamling. Men han kommer att hänga en hel del med Barack Obama.

NEW YORK. Reinfeldt hjärta Obama.

Kärlek är kanske mycket sagt, men den svenske statsministern kommer de närmaste dagarna att dejta den amerikanske presidenten med den förälskade tonåringens iver.

– Jag hoppas han kan förmås att ta på sig en global ledarroll i klimatfrågorna, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt har kommit till USA för öppnandet av FN:s generalförsamling och, några dagar senare, G20-mötet i Pittsburgh.

Klimattoppmöte

Som EU:s ordförande ska han också leda det klimattoppmöte som samtidigt arrangeras i FN-högkvarteret i New York – och därigenom får han på några få dygn mer tid med den amerikanska presidenten än de flesta svenska statsministrar tidigare fått under hela mandatperioder.

Herrarna ska äta middagar och luncher ihop, de ska tala samtidigt i FN och de ska hålla en rad bilaterala möten.

– Vad gäller klimatfrågorna ägde en väldig förändring rum när USA bytte administration, sa Reinfeldt under ett möte med svenska journalister här i New York.

– Jag talade själv med Obama i Italien i somras och bara en sådan sak som att han erkänner den vetenskapliga utgångspunkten är positivt. Han markerar också det amerikanska ansvaret.

Ingen stor fråga i USA

Men det betyder inte att allt är ljuvt i relationen med världens mäktigaste man.

Presidentens påstådda ambitioner på klimatfronten till trots har ämnet dryftats mycket blygsamt i USA under året. Och fastän demokraterna har massiv majoritet i kongressen är motståndet mot lagstiftning i framförallt senaten så stort att förutsättningarna för ett nytt klimatavtal vid Köpenhamnkonferensen i december framstår som begränsade.

– Jag ska inte säga att jag är besviken på Obama, det är så det politiska systemet fungerar i USA. En person kan inte själv driva igenom det här, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vad jag önskar är att Obama blir mer villig att ta på sig en global ledarroll i de här frågorna. Det är vad världen behöver.

Träffas igen i höst?

Lyssnar presidenten inte den här veckan får statsministern nya chanser längre fram.

Någon gång i höst ska Reinfeldt, återigen i egenskap av EU-ordförande, besöka Vita huset för enskilda samtal.

– Inga datum är satta, men sådana diskussioner förs, säger statsministern.