Fyra filmbolag prövar Ipredlagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyra filmbolag har vänt sig till tingsrätten för att få Telia Sonera att lämna ut uppgifter om vem som ligger bakom fildelningstjänsten Swetorrents. Men internetoperatören vill skydda sina kunders integritet och tänker inte släppa ifrån sig informationen utan strid.

Den 1 april trädde ipredlagen i kraft. Enligt lagen har upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning.

I tisdags förra veckan vände sig filmbolagen Svensk filmindustrin, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird, som företräds av Svenska Antipiratbyrån, till Södertörns tingsrätt för att få ut uppgifter om vilka som driver Swetorrents.

Omfattande verksamhet

– Swetorrents tillhandahåller upphovsrättsskyddade filmer som de inte har rättighet att sprida på internet. I vissa fall gäller det filmer som inte ens har kommit ut på marknaden. Det handlar om relativt omfattande verksamhet. Det blir ett dränage på filmbolagens intäktssida, säger Antipiratbyråns ordförande Björn Gregfelt.

Swetorrents är abonnent hos Telia Sonera, som inte vill lämna ut några uppgifter om sin kund.

– Om det kommer ett föreläggande från domstolen är det högst troligt att vi överklagar beslutet. Vi kommer inte att bara leverera uppgifterna. Vår uppgift är att skydda våra kunders integritet. De ska kunna fortsätta kommunicera, precis som det finns möjlighet att kommunicera via brev utan att någon läser det, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter hos Telia Sonera.

Andra gången

Hur filmbolagen går vidare om det blir offentligt vilka som driver fildelningssajten är fortfarande oklart.

– Det kan handla om att filmbolagen ber dem att upphöra med verksamheten, eventuellt överväger de skadestånd, säger Björn Gregfelt.

Det här är andra gången som upphovsrättsorganisationer prövar ipredlagen. I juni slog Solna tingsrätt fast att bredbandsbolaget Ephone skulle lämna ut uppgifter till fem bokförlag om vem som stod bakom en server där ljudböcker gjorts tillgängliga för nedladdning. Domen har överklagats.

TT

Publicerad: