Nyheter

I ett mejl lovar Irans diplomat att Nedas mördare snart grips

NYHETER

Miljoner har sett hennes död, filmad med en enkel mobiltelefon

’De personer som mördade Neda är identifierade och kommer snart att gripas.”

Denna världssensation berättar Rasoul B Mousavi, ambassadråd på Irans ambassad i Sverige, i ett mejl till mig. Neda Agha Soltan är den unga kvinna som filmades när hon sköts under en demonstration

i Teheran den 20 juni. Hennes blodiga ansikte har blivit en symbol för den iranska regimens brutalitet: bilderna på Nedas tragiska död kan alla se på Youtube.

Sensationen består inte bara i Rasoul B Mousavis uppgifter

utan också i att han alls skriver till en svensk tidning för att ge sin

regerings version.

Identifierade

Käre herr Kadhammar ... skriver ambassadrådet Mousavi. Han berättar att Neda sköts på nära håll, att personerna runt henne är identifierade och att där, förutom vanliga människor, fanns ”några terroristagenter” vars uppdrag var att mörda Neda och förse massmedia med bilderna.

Käre herr Mousavi, besvarar jag hans brev, hur vet ni att där var terroristagenter?

Han svarar att han fått informationen från Teheran och fortsätter:

Det är en brutal och fruktansvärd handling att skjuta en 27-årig flicka som kommer från en musiklektion. Ingen kan acceptera något sådant utom en lejd terrorist.

Det är inte längre möjligt för en regering att slänga ut alla främmande observatörer och sedan låta polis och militär krossa oppositionen. Hur många Neda har inte dödats under demonstrationer i slutna länder med auktoritära

regimer? Vi har inte känt deras namn och inte vetat vilka de var, dessa hundratals, tusentals kvinnor och män som mött en anonym, våldsam död.

Så länge offren är okända minskar mördarnas skuld, både inför deras egna samveten och inför omvärlden.

Nedas död ändrar allt detta.

Hela världen vet

Den iranska regimen förbjöd journalister att rapportera från demonstrationerna, dess censorer störde internet och mobiltrafiken.

Ändå vet hela världen vem Neda var. Miljoner har sett hennes död, filmad i en enkel mobiltelefon.

Det är lika lätt som tidigare att mörda motståndare. Men informationsåldern gör det allt svårare att hålla brotten utom synhåll.

Neda Agha Soltan är mer än ett namn och ett ansikte. Hon är en medmänniska, ett liv, ett öde som blivit närvarande hos oss alla.

Därför bemödar sig en hög diplomat att skriva ett brev till en svensk tidning och han glömmer inte att respektfullt titulera Neda ”fröken”.

Peter Kadhammar

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter