Nu kan du fildela helt anonymt

Experten: Säkerheten är mycket hög

Nu kommer det som kan bli skiv- och filmbolagens nya skräck.

Med ”Oneswarm” fildelar du anonymt – och överförd data krypteras.

– Säkerheten är mycket hög, säger Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid KTH.

Det nya fildelningsprotokollet ”Oneswarm” har utvecklats av forskare vid University of Washington och lanserades i slutet av februari.

Oneswarm har betydligt högre anonymitet jämfört med traditionell bittorrent-teknik som exempelvis Pirate Bay använder sig av.

”Mycket hög säkerhet”

I det nya fildelningsprotokollet skickas data inte direkt mellan avsändare och mottagare, utan passerar ett okänt antal datorer innan det når mottagaren. Endast den närmaste länken i kedjan – det som kallas ”vän” i Oneswarm – är känd för mottagaren. I övrigt är det för mottagaren okänt varifrån filen kommer och vilka mellanhänder datan passerar på vägen.

Oneswarm är baserat på bittorrent, men har ett anonymitetsskydd. Användaren publicerar inte sin IP-adress vid fildelning.

– Det använder samma form av kryptografi som när man talar med sin internetbank. Säkerheten är, skulle jag påstå, mycket hög, säger Stefan Nilsson.

Det finns inte heller någon central punkt i Oneswarm, till skillnad från hur det är i den klassiska bittorrent-tekniken.

– Det här protokollet är helt decentraliserat, säger Stefan Nilsson.

Kan infiltreras

– Istället för att som i bittorrent där man kopplar upp sig mot vem som helst, så kopplar du i Oneswarm bara upp dig mot vänner du litar på. Och när du fildelar ser du aldrig någon annan än dina vänner, och de kan i sin tur bara se sina vänner, säger Stefan Nilsson.

Vilka sårbarheter har protokollet ur integritetssynpunkt?

– Primärt är det om någon infiltrerar och låtsas vara vän till någon. Men även om man gör det kommer man inte så långt, man ser bara den man blivit vän med, man ser inte den personens vänner, säger Stefan Nilsson.

Hur säkert är Oneswarm?

– Man är väldigt anonym om man använder det här systemet. Det är inte bara en liten skillnad mot bittorrent – det blir betydligt mycket svårare att ta reda på vem som fildelar.

Bedömer du att upphovsrättsinnehavare kommer att ha möjlighet att ta reda på vilka som fildelar med det här nya protokollet?

– Bara med allra största svårighet. Jag tror inte det skulle vara ekonomiskt realistiskt i stor skala. Det är inte bara en liten skillnad mot tidigare, det blir verkligen väldigt mycket svårare att se vad som pågår på nätet om folk börjar använda detta i stor skala.

Långsammare

Enligt Stefan Nilsson är det ”jättesvårt att säga” om det nya protokollet kommer att slå igenom bland fildelare, men att det finns två skäl som talar för Oneswarm: dels att det är ”bakåtkompatibelt” med bittorrent (går att använda också som traditionell bittorrent-klient), dels att man enkelt kan importera vänner från sociala nätverk (i nuläget endast från Google talk).

Hur är det med snabbheten i det nya protokollet?

– Jättesvårt att säga, det beror hemskt mycket på hur nätet kommer att se ut och hur tätt det kommer att vara. Det kommer troligen att bli klart långsammare än bittorrent i de flesta fall, men i vissa lägen kan det till och med bli lite snabbare.

– I bittorrent går man alltid bara ett steg bort, medan här måste man alltid gå via sina vänner, säger Stefan Nilsson.

Är det lagligt att använda Oneswarm?

– Jag är inte jurist utan tekniker. Jag kan inte säga mycket mer än att det här är ett protokol som är helt generellt – det kan användas för att dela vilka filer som helst – och det har väldigt god anonymitet.

Tror du att det kommer att vara möjligt att stoppa fildelning av upphovsrättsskyddade verk i framtiden?

– Jag ser ingen möjlighet till det, jag tror att tekniken kommit till den punkten. Någon sa att det inte går att stoppa tillbaka tandkrämen i tuben, det är väl en bra liknelse.

Publisert: