Läsarna: Vi röstar i EU-valet

avJohanna Melén

”Fantastiskt” säger EU-minister Cecilia Malmström

En majoritet tänker rösta i EU-valet.

Det visar Aftonbladet.se:s läsarundersökning där över 13 000 har svarat.

– Om den undersökningen skulle stämma är det fantastiskt, säger EU-minister Cecilia Malmström.

Foto: ULF HÖJER
”Fantastiskt” säger EU-minister Cecilia Malmström om läsaromröstningen på aftonbladet.se.

Vi i Sverige har blivit mer positiva till EU, enligt en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Och om Aftonbladets läsarundersökning stämmer kan valdeltagandet den 7 juni bli högre än sist, då bara knappt 38 procent gick och röstade. Över 13 000 personer har svarat på frågan: ”Ska du rösta i EU-valet?” Drygt 63 procent svarar ”ja”, knappt 37 procent ”nej”.

– Det är bättre än i de flesta undersökningar. Men vi kommer aldrig att nå samma resultat som i nationella val. I EU-valet står inte lika mycket på spel, som regeringsmakten, säger Cecilia Malmström, Sveriges EU-minister.

Många EU-frågor

– Men jag hoppas att det faktum att så många EU-frågor just nu är på folks läppar gör att fler går och röstar. Det handlar bland annat om klimatet och den ekonomiska krisen.

Vad gör du själv för att få upp valdeltagandet?

– Ända sedan valet 2006 har jag rest runt i landet och besökt skolor, föreningar, arbetsplatser och alltid nämnt EU-valet. EU-kommissionen har också genomfört en stor lärarsatsning. Undersökningar har visat att det är ganska dåligt med undervisningen när det gäller EU. Sedan är det även viktigt att den högsta ledningen i landet visar att det här är en viktig fråga.

I dag startade Aftonbladet.se sin bevakning inför EU-valet. Våra läsare har röstat fram vilka frågor de vill att vi ska skriva om. Först ut var IT och integritet. Bland annat har vi berättat om det datalagringsdirektiv som Sverige snart ska göra till nationell lag. Det innebär att information om alla våra mejl, sms, mms, telefonsamtal och internetanvändning ska sparas i åtminstone ett halvår. Den svenska utredningen föreslår ett år.

”Skapas mycket rykten”

Frågan engagerar - och upprör.

”För guds skull - vi måste få in lite folk med integritet i maktens lekstuga. Om vi inte gör det är det bara att inse vad som händer: Fler beslut kommer att tas över våra huvuden som kommer att begränsa vår frihet. Det är dags att utnyttja den lilla demokratiska makt vi har kvar innan det är försent”, skriver en läsare.

Cecilia Malmström tycker att debatten om integritetsfrågor är viktig. Men hon vill gärna se mer saklighet.

– Hela integritetsdebatten har blivit väldigt känslosam. Det skapas mycket rykten. Det är viktigt att ta debatten och att vara saklig. Vi måste visa varför en del av de här lagarna behövs och visa på att vi från svensk sida försöker balansera genom att föra in integritetsaspekten. Det här är väldigt viktigt bland annat för många ungdomar, säger Cecilia Malmström.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet