”VI LEVER I SKRÄCK”

NYHETER

8-åring nära döden – fem barnöverfall har anmälts i Trollhättan

Foto: Hitta.se
Här, i bostadsområdet Skogshöjden i Trollhättan, har flera barn förföljts av okända män.

Han ströp den 8-åriga flickan tills hon tappade medvetandet – sedan försvann han.

– När du tittar på henne kan du inte se några skador. Men jag vet inte vad som pågår i hennes huvud. Fysiskt sett är hon okej, tror jag, säger en närstående.

Trollhättanborna lever nu i skräck efter en rad barnöverfall i staden.

En utflykt hos vänner höll på att sluta i tragedi för Trollhättanfamiljen förra söndagen.

Den 8-åriga flickan var framåt kvällen ute och lekte i skogsområdet bakom bostadsområdet i Skogshöjden tillsammans sina syskon och flera andra barn.

Plötsligt försvann hon från platsen.

När föräldrarna ropade in dem för mat kom alla springandes utom 8-åringen.

Saknade kläder

– Hennes mamma, andra familjemedlemmar och vänner gav sig alla gav sig ut och började leta. Efter kanske en och en halv timme kom flickan gående på skogsvägen. Hon hade sår i ansiktet och var helt uppriven, gråtandes och saknade flera klädesplagg, säger Thord Haraldsson, chef på länskriminalen.

Flickan berättade att hon hade blivit överfallen av en okänd man.

Familjen tog henne till sjukhus där läkarna konstaterade att hon utsatts för ett kvävningsförsök – och nästan dött.

En yngre person

– Kvävningen var direkt livshotande. Vi tror att hon varit medvetslös. Och det kan förklara varför hon har minnesluckor från händelsen, säger Thord Haraldsson.

Flickan kunde endast lämna ett väldigt svagt signalement på gärningsmannen. Men vid gårdagens kompletterande förhör berättade hon att det rör sig om en yngre person.

En dryg vecka efter överfallet är flickans närstående fortfarande i chock.

– Vi vet bara vad som hänt, men inte vem som har gjort det. Vi har inga svar, säger mannen i familjen som flickan hälsade på hos.

Flickans tillstånd är inte längre livshotande.

Polisen har ingen misstänkt för dådet.

I nuläget arbetar man utifrån teorin att mordförsöket kan ha kopplingar till en rad andra barnöverfall som inträffat i staden de senaste månaderna.

”Vågar inte gå där”

Sammanlagt har fem anmälningar kommit in. I samtliga fall är förövaren en man.

Signalementet och tillvägagångssättet tyder enligt polisen på att det kan röra sig om två olika personer.

Händelserna har satt djupa spår i Trollhättanborna.

– Vi lever i skräck. Jag har en liten tjej på tio år och en kille på elva, som är väldigt frihetsberövade, säger Siv Gergi.

Oscar Olsson, 11, jagades hem av en man i 50-årsåldern på skogsstigarna i Skogshöjden i början av sommaren.

– Han frågade om jag ville ha godis. När jag inte svarade började han springa efter mig. Jag blev rädd och sprang hela vägen hem. Nu vågar jag inte gå där längre, säger han.

SYLTESKOLAN – FLICKA SLITER SIG LOSS

Två flickor i 10-årsåldern befinner sig på skolområdets lekplats en lördag när en okänd man närmar sig och frågar om de kan hjälpa till att leta efter hans nycklar. Plötsligt greppar mannen tag i den ena flickans arm och försöker dra henne med sig, men hon lyckas slita sig loss. Händelsen är polisanmäld och betecknas som försök till människorov. Enligt rektor Peder Karlsson har en man i en röd bil dykt upp flera gånger utanför skolan.

–?Vi har varnat våra elever. Några av våra medarbetare försökte stänga in honom, men han lyckades komma undan, säger han.

Signalement: Relativt ung man, runt 30-årsåldern. Smal. Röd bil.

Oscar och pappa Lennart Olsson.

SKOGSHÖJDEN – MAN LOCKAR MED GODIS

När Oscar Olsson, 11, promenerar hem från en kompis genom Skogshöjden i början av sommaren blir han erbjuden godis av en man i 50-årsåldern iklädd helsvart mundering.

–?Han sa ”kom hit så ska du få godis”. När jag började springa sprang han efter mig. Jag kunde inte sova den natten och tänkte bara på det som hade hänt. Nu vågar jag inte gå där längre, säger Oscar.

Signalement: Helsvarta kläder, luvtröja. I 50-årsåldern. Cirka 180 centimeter lång.

FUXERNASKOLAN – TVÅ ATTACKER

Ett par timmar senare samma lördag som attacken vid Sylteskolan tros samma man ha försökt attackera två pojkar i 10–12 årsåldern på Fuxernaskolan. Såväl signalement som tillvägagångssätt liknar överfallet vid Sylte­skolan. Händelsen är polisanmäld som försök till människorov.

Signalement: Relativt ung man, runt 30-årsåldern. Smal. Röd bil.

TORNGATAN – ROBIN, 11, FLYR MANNEN

Robin Gergi, 11, befinner sig utanför sitt hus i Skogshöjden när en okänd bil kör upp jämsides med honom. Mannen ropar och försöker få honom att komma till bilen men Robin börjar springa därifrån. Händelsen är polisanmäld.

–?Då slänger mannen av sig säkerhetsbältet och kastar sig ur bilen. Som tur är var Robin snabbare. Jag vågar inte ens tänka på vad som annars hade hänt, säger hans mamma, Siv Gergi.


Signalement: Mörkbrunt, ganska rakt och prydligt hår, i 25-30-årsåldern. Lite äldre bil.

Elias Gergi har blivit förföljd tre gånger.

SKOGSHÖJDEN – ELIAS, 10, FÖRFÖLJDES

Vid tre olika tillfällen har Elias Gergi, 10, blivit förföljd av okända män i området Skogshöjden i Trollhättan. Första gången var för två år sedan.

”Det var en man i en röd BMW. Han kom jättenära och ropade på mig, men jag ville inte prata med honom och började springa allt jag orkade. Efteråt drömde jag mardrömmar om det”, säger han.

Sedan en 8-årig flicka nästan strypts till döds har polisen förstärkt bevakningen av området.

”Detta får inte upprepas”, säger Patric Johansson, vakthavande befäl i Trollhättan.

SKOGSHÖJDEN – 8-ÅRING ÖVERFÖLLS

Förra söndagen blir en 8-årig flicka överfallen i skogen och utsatt för ett kvävningsförsök. Flickan tappar medvetandet och läkarna kan i efterhand konstatera att det var livshotande. Hon hittas på en skogsstig med sår i ansiktet och flera av hennes klädesplagg saknas. När polisen genomsöker området med hundar hittar de kläder som tillhör 8-åringen. Händelsen betraktas som mordförsök men polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Signalement: Ung man.