Nyheter

Staten står för allt

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Läkemedelsföretagen riskerar ingenting om svenskar skadas av svininfluensavaccinet

De tillverkar vaccinet som hittills getts till fem miljoner svenskar.

Men blir helt ansvarsfria om något går snett.

Läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline har – minst sagt – gjort en bra deal med Socialstyrelsen.

Avtalet mellan Socialstyrelsen och Glaxo Smithkline (GSK) slöts redan 2007. Nu har två år gått, och sekretessen upphävts.

Däremed är det numera offentligt att:

Staten står för alla kostnader om någon svensk skadas av vaccinet. Om GSK stäms och blir skyldiga att betala skadestånd står staten även för dessa kostnader.

Läkemedelsföretaget står fullkomligt skadelöst – förutsatt att GSK inte har gjort något uppsåtligt fel.

Socialstyrelsen stod för en del av kostnaden för att utveckla pandemivaccinet.

Ett fullt rimligt avtal, enligt Socialstyrelsen. När avtalet tecknades visste ingen när pandemin skulle komma.

”Bästa dealen”

– Genom att vi skrev det här avtalet har vi sett till att Sverige som ett av de första länderna fått del av det vaccin som produceras. Tack vare det har hittills fem miljoner svenskar fått möjlighet att skydda sig själv och andra mot den nya influensan, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Var det här den bästa dealen ni kunde få?

– Ja. Det här gjordes i ett upphandlingsförfarande. Då tar man det bästa budet, och det var detta.

Är det rimligt att staten får stå för allt om någon blir sjuk av vaccinet, och att läkemedelsföretaget går fria?

– Ja. Det går inte riktigt att jämför det här avtalet med andra avtal. Det här var är en ovanlig händelse på oändligt många sätt.

”Kommer inte att kastas”

Tidningen Metro skriver i dag om hur Sverige har köpt in alldeles för många vaccin, och har rubriken ”Sverige kastar vaccin – för en halv miljard”.

– Jag tycker att det är fullständigt barockt. Det finns ingen som har pratat om att slänga vaccin över huvudtaget. De flesta länderna i världen har bara börjat vaccinera sig, varför skulle vi då slänga bort bra vaccin?

Vad ska ni göra med de överflödiga vaccinen? Kan vi sälja dem?

– Det finns ett antal olika möjligheter att använda vaccinet. Vi har jurister som nu bland annat diskuterar om vi får sälja dem. Men vi vet inte alls fortfarande om en dos verkligen räcker. Man kanske behöver ge en dos till nästa höst. Mycket när det gäller den här pandemin är – och har varit – oklart länge.

”Kan föda 100 000 skolbarn”

Tidningen Metro har även gjort en lista på vad de pengarna skulle räckt till. En halv miljard skulle kunna föda 100 000 skolabarn i Stockholm under ett år, skriver tidningen.

– Jag vill inte ge någon synpunkt på det, för jag tycker inte att det är en rimlig jämförelse. Man måste tänka på vad det hade kostat oss i sjukskrivningar och så vidare om vi inte hade haft vaccinet. Ett litet antal människor skulle till exempel hamna i väldigt dyra vårdmaskiner under en längre tid. Att vaccinera är kostnadseffektivt.

Anser du att avtalet var ett panikköp?

– Nej. Vi har pandemiplanerat i flera år, och i den planeringen ingick att köpa ett vaccin så fort det fanns tillgängligt. Det här var en noga genomtänkt strategi, som vi delar med många länder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: