Sparsmakad dansk jul i korsvirkeshuset

Publicerad:
Uppdaterad:

Karina: "Jag älskar att pynta, men det ska vara stilrent"

Foto: Magnus Klitten & Per Kjaerbye

På en liten villagata i danska Rungsted vid Öresund bor Karina och Jan och deras barn i sitt röda korsvirkeshus från 1924, som de har renoverat själva.

Och när julen knackar på dörren pyntar de sitt hem med små fina ting.

Huset är från början en sommarstuga från 1920-talet som byggdes ut år 2000.

– Vi hade gått och tittat på det här huset i åratal, men när det var till salu hann vi inte med. Men nästa gång det skulle säljas, för fem år sedan, så slog vi till, säger Karina.

Rev väggen

Från början var det sex rum i huset, men Karina och Jan rev ner en vägg och gjorde vardagsrummet större. I matrummet och köket satte de in takfönster, för att ge rummen mer ljus och stämning.

– Vi har också lagt nytt trägolv och målat väggarna vita. Favoritrummet är vardagsrummet, med de gamla dubbeldörrarna ut mot trädgården. Det ger en sådan ro att sitta och titta ut, särskilt på vintern när vi eldar ordentligt i kaminen.

Karinas och Jans inredningsstil är en mix av dansk design och gamla ärvda möbler, med roliga kitschiga detaljer här och var.

Köpte stolar av misstag

– Mitt bästa köp är Poul Kjaerholmstolen PK22 som jag köpte av en kollega för många år sedan. Våra två gröna Hans Wegner Y-stolar är också favoriter, de råkade jag köpa av misstag på auktion. Jag var den enda som bjöd och fick dem för 500 kronor.

Det viktiga är att inreda personligt, tycker Karina, att välja efter eget huvud.

– När man känner sig totalt avslappnad i rummet, då vet man att inredningen är rätt.

Nu i december tar familjen fram sitt julpynt, med små änglar, tomtar och stilleben med ljus. Och misteln, den hänger förstås i dörröppningen i köket, som en påminnelse om julens kärleksbudskap.

– Jag älskar att pynta, men det ska helst vara stilrent.

Text: Citrus Press

Foto: Magnus Klitten

& Per Kjaerbye

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN