”Jag längtar tillbaka till mormors tid”

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet stör i bullbaket och smakar på nya husmorstrenden

1 av 2 | Foto: Privat
Bakglad Clara Lidström i husmorstagen.

Lyxshopping, karriär och egentid står inte längre överst på den moderna kvinnans önskelista.

Nu hägrar kafferep, syjuntor och blommiga förkläden.

Clara Lidström, 23 har hakat på nya husmorstrenden.

50-talets mammor må ha kämpat häcken av sig för att slippa se sina döttrar i köket med långkok och högar av bulldeg.

Det har knappast hjälpt – för nu är det hippt att vara husmor.

I bloggvärlden syns det tydligt – unga kvinnor byter recept och knypplingstips.

För de flesta är det mest en hobby. Men journalisten Clara Lidström, 23, har gått steget längre och gjort husmorsdrömmen till en livsstil.

– Jag mår bra av att leva enkelt och att göra saker från grunden. Dessutom är hemlagat vackert och kreativt.

Reaktion mot hetsen

Clara bor i en stuga på landet med sin man och tillsammans lever de som på mormors tid.

Med en viktig skillnad – för Clara är husmorsidealet inte synonymt med att tvätta sin makes skitiga kalsonger eller stå böjd över grytorna i köket, hela dagarna. Det är det långsamma, miljövänliga livet hon vill ha. På sin blogg ( underbaraclara.webblogg.se), skriver hon om det förtjusande i att safta, sylta, handarbeta och renovera.

Clara menar att hennes ”ny-gamla” livsstil är en bejakande och sund reaktion mot det snabba, hetsiga storstadslivet.

– Många som läser min blogg är liksom jag trötta på utmärglade Stureplanstjejer och vill ha det som är tryggt och äkta. Vi vill leva ekologiskt och enkelt, och framför allt vill vi kunna reda oss själva.

Clara Lidström beskriver den moderna husmodern som en stark och självständig kvinna med skinn på näsan.

– Hon kan både sy i en knapp, slakta en kalv och starta en bil. Dessutom får hon äta en massa kakor och hon tycker att det är okej att vara lite rund om rumpan.

En slags frigörelse

Clara Lidström går på gudstjänst och lagar mat enligt gammal svensk tradition. Hon klär sig i vippiga 50-tals kjolar och fyller sitt hem med loppisfynd.

I det finns trygghet, hemtrevnad och värme, säger hon.

– Att längta tillbaka till mormors tid är ett sätt att frigöra sig från hela ”Sex and the city”-mentaliteten. Jag blir lugn av att baka och mår som bäst när jag lever långsamt och medvetet.

Samtidigt tycker Clara att man ska ha klart för sig varför man väljer att leva på ett visst sätt. Hon vill inte alls tillbaka till 50-talets kvinnoideal, och hon kan visst unna sig en hämtpizza, om det är så.

– Men det finns mycket i tidigare generationers sätt att leva som vi behöver erövra på nytt, med lust och glädje och för att vi vill.

Husmoderns köksalmanacka – Husmödratips från mormors tid

Hatten hänges på hattställ i ett skåp. Den slänges aldrig på klädhyllan i tamburen! Skodon bytas vid hemkomsten och genast sätter man läster i dem.

Glöm inte att taga ut en fläck genast. Vi vilja påpeka, att tvål och vatten ofta är mycket bra, likaså kaffesump och denaturerad sprit. En gröt av piplera, som torkat fullständigt, tar ut fläckar på herrkläder.

Allt som kan lagas skall lagas. I fråga om möbler kan en händig husmor reparera många defekter, bara hon vill! Ty tag inte exempel av forna tiders husmödrar, som väntade med stoppning och lagning.

För att bekämpa mal och flygfän - häng ut och piska alla kläder, rengör garderoberna och peppra ned. Sedan rengöras hyllor, golv och väggar med formalinlösning eller med kolokvintlut.

Ägg skola vara genomskinliga. Varje ägg hålles i ett mörkt rum mot ett ljus. Inga mörka fläckar få synas, då duga de ej till konservering.

Sommaren är årets bästa tid, då ni och familjen skola samla krafter för hela året. Glöm därvidlag inte er själv: förenkla hushållsmaskineriet, så att ni själv får vila, låt barnen gå utan strumpor, så strumppåsen står tom.

Konservera äpplen och grönsaker. Häng dem i torrt och svalt rum, lägg ut äpplena (med papper om varje, sedan de ”svettats”).

Varje ansvarskännande husmor ser över sin hushållsbok och drar sina slutsatser. Har man levat över tillgångarna, och i så fall varpå beror det? Om husmodern är ärlig, måste hon nog erkänna, att hon ibland gjort dåliga köp, ex. tyget till vinterkappan! Varför?

Tecken på trenden

”Bullar av stål” – Danska Camilla Plum har lärt svenskarna knåda surddegar.

’’Leila bakar’’ i tv på mormors vis, med riktigt smör och från grunden.

Marit Paulson. En av de starkaste förespråkarna för lokala råvaror och långsam matlagning.

Stickcaféer

”Stitch'n Bitch” i Götebrog anordnar stickträffar varannan måndag. Stickcaféer finns på flera håll i landet.

Hemsidestips

www.husmorstips.nu

Publicerad: