FN flög barn från Afrika till jippo i Italien

avLisa Röstlund

G8-fruarna skulle få mata dem med gröt

1 av 9
G8-FRUARNA FICK MATA BARNEN MED GRÖT Laureen Harper, gift med Kanadas premiärminister Stephen Harper, Sarah Brown, gift med Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, Maria Margarita Barroso, gift med EU:s president Manuel Barroso, Gursharan Kaur, gift med Indiens premiärminister Manmohan Singh, Nompumelelo Ntuli, gift med Sydafrikas president Jacob Zuma, Ajia Turai Yar Adua, gift med Nigerias president och Aissatou Diouf, gift med FAO:s generaldirektör.

FN flyger in fattiga barn från Ghana till Rom.

Till ett bättre liv?

Nä, för att grötmatas av G8-ledarnas fruar i ett miljonjippo.

Per Byman är humanitär chef på Sida – och förbannad.

– Fruktansvärt, absurt och vansinnigt, säger han.

Bakgrunden till ilskan är följande:

Den 10 juli bjöd FN-organet World food programme, WFP, in Sarah Brown, Margarita Barroso och flera andra av G8-ledarnas hustrur till ett stort arrangemang i den italienska huvudstaden.

Det skriver Sidas tidning Omvärlden i sitt kommande nummer.

För att göra reklam för biståndsorganets arbete flögs en grupp skolbarn från Ghana in. I ett tält bredvid FN-personalens swimmingpool erbjöds fruarna att mata barnen med sojamajsgröt som WFP brukar ge till svältande.

Samma dag uppmanades de flesta av FN-kontorets 1 200 anställda att stanna hemma från sitt arbete.

Kostade miljoner

Kostnaden för tillställningen beräknas ha landat på cirka 3,5 miljoner kronor och arrangemanget kvalar då in som ett av de dyraste som ordnats av ett FN-organ.

– Om det här stämmer ... jag vill inte svära i tidningen. Dels är det ett oerhört slöseri med pengar. Men att skeppa in barn som ska utnyttjas i en slags föreställning. Det är en sjuk cirkus som inte är värdig FN, säger Per Byman.

Obama dök inte upp

Om uppgifterna stämmer lovar han att ta upp saken med UD som sköter kontakterna med WFP.

Som EU-ordförande deltog Fredrik Reinfeldt i G8-mötet som samtidigt hölls i staden L’Aquila. Filippa Reinfeldt deltog dock inte på WFP-mötet. Michelle Obama och Carla Bruni kom inte heller.