Fyraåring drack sig berusad på handsprit

avJessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Den fyraåriga flickan blev yr och klarade inte av att sitta själv.

På sjukhuset i Åbo misstänkte läkarna en hjärnskada.

Men det visade sig att flickan hade druckit sig full på handspriten på förskolan.

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Fyraåringen hade1,9 promille alkohol i blodet efter att ha fått i sig handsprit.

Förskolepersonalen märkte att det var något som inte stod rätt till med den fyraåriga flickan. Hon kunde inte stå upp och verkade yr. Flickan fördes akut till Åbo universitets centralsjukhus. Anna-Maija Kujari var en av läkarna som tog emot henne.

– Hon hade låg medvetandenivå, kunde inte fixera ögonen och pratade inte. Vi trodde först att hon hade en infektion och påbörjade en antibiotikakur, säger Anna-Maija Kujari.

Misstänkte hjärnskada

Läkarna tog blodprov, ryggmärgsprov och röntgade flickans hjärna men kunde inte hitta något fel på henne. Hon fick sova över på sjukhuset under observation.

Dagen efter verkade flickan må bättre och det beslutades att hon skulle få åka hem. Då kom mamman på att hon sett sin dotter slicka på händerna vid flera tillfällen. Mamman visste att det på flickans förskola fanns handdesinfektion på toaletten som barnen tvättade sig med. Läkarna hade fryst in ett blodprov som de nu kunde analysera. Det visade sig att flickan hade haft 1,9 promille alkohol i blodet när hon kom in till sjukhuset.

– Mamman blev chockad när hon fick reda på det. Men självklart var hon lättad över att det inte var något allvarligt, säger Anna-Maija Kujari.

Fyraåringen berättade inget

Fyraåringen själv berättade ingenting om handspriten hon druckit. Den kvällen hon var på sjukhuset verkade hon mest irriterad och pratade inget. Flickan måste ha druckit 20 milliliter handsprit för att komma upp i en så pass hög etanolnivå i blodet, enligt läkarna. Det motsvarar tio handfulla mått. Berusningen kommer inte att påverka flickans hälsa på något sätt.

På Åbo universitetssjukhus har ingen tidigare hört talas om något liknande fall. Incidenten inträffade tidigare i år och har tagits upp av den medicinska tidsskriften Duodecim.

Publicerad: