Nästan var femte vill se SD i riksdagen

avSofia Ström

NYHETER

Ny Sifo-undersökning presenterad i SVT:s Agenda

Foto: SVT

18 procent av väljarna vill se Sverigedemokraterna i riksdagen, enligt en undersökning som SVT:s "Agenda" låtit göra.

– Det handlar till stor del om missnöjesväljare som vill ge makten en örfil, säger Mona Sahlin.

– Det här är nog en större grupp än vad som verkligen skulle rösta på dem vid ett val, sade Mona Sahlin (S) i söndagens Agenda.

Hon säger dock att det är viktigt att ta debatten för att partiet inte ska få samma gratisskjuts som Ny Demokrati fick av missnöjesväljare.

– Att försöka blunda bort Sverigedemokraterna, och inte låtsas om dem, är en misslyckad strategi.

Måste bemöta SD

Maud Olofsson (C) tror också hon att många av de som uppgav att de vill se SD i riksdagen gör det för att "röra om i grytan".

Hon säger att det är viktigt att inte låta partiet få en offerroll som en underdog mot etablissemanget.

– Vi måste gå i klinch.

Mona Sahlin passade också på att ännu en gång framföra att det rödgröna blocket aldrig kommer att samarbeta med SD om de kommer in i riksdagen.

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, tror dock att politikerna måste vara försiktiga med vilken slags uppmärksamhet de ger partiet.

Bra att publicera

– Genom att offentligt diskutera en eventuell vågmästarroll i nästa val, och hur partiblocken i så fall gör då, är att märkvärdiggöra Sverigedemokraterna på ett obegripligt sätt. De är fortfarande ett väldigt litet parti, säger hon till Aftonbladet.se efter debatten.

Mellin säger att man ska ta uppgiften att 18 procent vill ha SD i riksdagen med en nypa salt.

– Vi hade en undersökning i veckan som visade att 12 procent kunde tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Det handlar nog om att vilja röra om i grytan och markera missnöje mot dem som sitter, snarare än rasism.

Lena Mellin var också med i Agenda-studion på söndagskvällen med anledning av att Aftonbladet i veckan publicerade en debattartikel av Jimmie Åkesson om partiets syn på islam.

Något Maud Olofsson tyckte var bra.

– Jag tror att många svenskar inte har förstått att Sverigedemokraterna verkligen står för detta och blev chockade.