Jonas Sjöstedt: Hotet är 100 procent reellt

Vänsterpartiet gav ”misstroendelöfte” mot regeringen

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterledaren tror att han kan få stöd från M eller KD att fälla regeringen.

– Vårt hot har en uppbackning, säger Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

Sjöstedt säger även att han ”smitt planer” med fackföreningsrörelsen.

Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfvens regering med ett ”misstroendelöfte”.

Om regeringen går fram med förslag om att införa marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätten kommer man väcka misstroende, har Sjöstedt lovat.

Behöver hjälp från annat parti

Problemet för Vänsterpartiet är att det krävs 35 mandat för en misstroendeförklaring – partiet har bara 28.

Jonas Sjöstedt säger i SR:s Lördagsintervjun att han inte kommer gå samman med Sverigedemokraterna för att fälla Löfvens regering – däremot är han förvissad om att få hjälp från M eller KD.

– Såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch Thor fick ju den här frågan omedelbart – viktigt och intressant. De säger att får vi ett tillfälle att fälla regeringen, även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt, då gör vi det. Det innebär att det här hotet är 100 procent reellt. Vårt löfte har en uppbackning i riksdagen, säger Jonas Sjöstedt.

”Litar på att S alltid vill regera”

Jonas Sjöstedt får motfrågor om han verkligen vill medverka till att fälla en regering om det leder till att Ulf Kristersson blir statsminister istället.

Vänsterledaren svarar att han har som främsta mål att avskräcka Socialdemokraterna från att lägga fram förslagen om marknadshyror och arbetsrätten, som finns i Januariavtalet med C, L och MP.

Annars säger Sjöstedt att han gärna ”tar ett nyval”.

– En sak litar jag helt på och det är att Socialdemokraterna alltid vill regera. Och de kommer inte lägga förslag som gör att de inte kan regera, säger Sjöstedt.

”Smitt planer ihop”

Jonas Sjöstedt säger också att han tagit hjälp utanför riksdagen för att lyckas bedriva vänsterpolitik under kommande mandatperiod.

– Allt ifrån att vi den här veckan intensivt pratat med fackföreningar och hyresgäströrelsen, smitt planer ihop om hur vi ska göra, till att vi kommer använda alla verktyg vi har i riksdagen när man faktiskt är vågmästare, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven var med i TV4:s Nyhetsmorgon i morse. Där sa den tillträdande statsministern att hela överenskommelsen med C och L kommer att genomföras.

Löfven säger att han inte kan styra Vänsterpartiets agerande, men om Jonas Sjöstedt väcker misstroendevotum mot honom:

– Då säger han samtidigt till Sveriges löntagare att nu väljer jag att avsätta en socialdemokratisk statsminister och då får vi en moderat statsminister istället.

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE
Jonas Sjöstedt (V) under statsministeromröstning i riksdagen på fredag då Stefan Löfven (S) röstades fram som statsminister.
Publicerad:

LÄS VIDARE