Kritik mot kristendomsfrågor till asylsökande

avTT

Publicerad:
Migrationsverket kritiseras för de frågor som ibland ställs till nykristna asylsökande för att avgöra om deras tro är genuin. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Migrationsverket kritiseras för de frågor som ibland ställs till nykristna asylsökande för att avgöra om deras tro är genuin. Arkivbild.

Migrationsverket kritiseras för de frågor som ibland ställs till nykristna asylsökande för att avgöra om deras tro är genuin.

– Frågorna bygger på okunskap hos tjänstemännen, säger Uppsalapastorn Micael Grenholm.

Han är en av personerna bakom sajten arjagkristen.nu, där besökaren kan göra ett test på tolv frågor om kristendomen. Det är baserat på frågor som Migrationsverkets ställer till kristna konvertiter under asylprocessen.

– Frågorna är riktigt dåliga. Dels för att många som varit kristna hur länge som helst inte kan svara på dem, dels för att en del av dem är tendensiösa eller obesvarbara, säger pastorn.

Han ger två exempel: "Vad är skillnaden på den protestantiska och den ortodoxa kyrkan?" och ""Hur ser du på att nya testamentet är kvinnofientligt?". Den första kräver en avhandling för ett vettigt svar och den andra är inte neutral, enligt Micael Grenholm.

– Migrationsverkets tjänstemän ställer frågor om kristendom trots att de själva inte har så bra koll på vad kristendom handlar om, säger han.

"Direkt missvisande"

Grenholm påpekar att det är problematiskt att många av frågorna är kunskapsfrågor.

– Det är jättelätt för någon som inte är kristen att plugga på, om Bibeln och olika samfund och så vidare. Medan en person som har mött Jesus och har en levande relation med Gud kanske inte har särskilt mycket kunskap. Det behöver inte betyda att tron inte är genuin.

Mardin Baban på Migrationsverkets pressavdelning kommenterar kritiken i ett mejl till TT.

"Vi vill först och främst tydliggöra att testet som cirkulerar på sociala medier är direkt missvisande, det finns inget test för konvertiter. Migrationsverket har ett utredningsansvar när en person ansöker om skydd i Sverige, utifrån de skäl som personen åberopar kommer Migrationsverket att utreda och ställa frågor kring. Det innebär att Migrationsverket ska utreda om personen har gjort sannolikt att personen är i behov av internationellt skydd på grund av t.ex. sin nya religion", skriver han.

Anpassas efter individen

Enligt myndigheten ligger inte fokus på kunskapsfrågor utan på "religionens betydelse för individen och hur den tar sig uttryck".

"Frågorna ska anpassas till individen. Ibland kan det vara befogat att ställa mer ingående frågor till en person som åberopar konvertering som asylskäl. I det sammanhanget kan vissa kunskapsfrågor ha betydelse för den samlade bedömningen", skriver Mardin Baban.

"Vi har i en kvalitetsuppföljning uppmärksammat att det i ett fåtal fall har förekommit olämpliga frågor, men det är ingenting som vi ser är representativt i våra utredningar."

Publicerad: